Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Ergonomisk hagebræt skal forebygge smerter hos violinister

FORSKNING PÅ VEJ // Stephanie Mann undersøger, om man kan mindske muskelsmerter hos violinister ved at ændre deres nakkevinkel.
Stephanie Mann, fysioterapeut og ph.d.-studerende i forskningsgruppen Fysisk Aktivitet og Sundhed i Arbejdslivet, Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet. Underviser i, hvordan man kan forebygge arbejdssmerter på Syddansk Musikkonservatorium. Foto: Linda Johansen.

Hvad forsker du i?

I mit ph.d.-projekt undersøger jeg et forebyggende initiativ, som er målrettet violinister og skal ændre deres arbejdsbelastning. Musikere og særligt violinister har mange muskuloskeletale problemer i overkroppen og en høj forekomst af smerter. Violinister sidder med hovedet bøjet ud til siden støttet af et såkaldt hagebræt, som sættes på violinen. Det er et lille stykke træ eller plastik designet til at støtte hagen. Sådan kan de sidde i op til seks timer, som det eksempelvis tager at spille en Wagner-opera. Jeg undersøger, om et ergonomisk hagebræt kan ændre deres nakkevinkel og muskelbelastning. Det er det, som jeg i bund og grund gerne vil ændre.

Hvordan gør du?

38 professionelle violinister, som er smertefrie, deltager. I to uger har deltagerne skullet bruge det ergonomiske hagebræt så meget som muligt. Bagefter kom de ind til en testdag, hvor de skulle spille et Mozart-stykke på fem minutter med deres eget hagebræt og med det ergonomiske hagebræt. Imens testede vi muskelbelastningen, og om deres arme, nakke og overkrop blev bevæget anderledes. Vi optog også lyden. Musikere er meget fokuserede på lyd og på, at de stadig skal kunne performe på et højt niveau. En måned efter testdagen fik deltagerne derfor sendt lydfilerne. De skulle så gætte, om de kunne høre, hvilket hagebræt der blev spillet med.

Hvad håber du kommer ud af det?

Jeg håber, at der kommer mere fokus på målgruppen, som er overset. Hvis det viser sig, at hagebrættet giver en bedre arbejdsstilling, kan vi anbefale, at man bruger det. Hvis det ikke virker, skal vi se om træning og pauser kan hjælpe dem.