Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Motion som artrosemedicin

ARTROSE / Nedsat muskelstyrke og smerte viser sig ofte mange år før, man kan påvise røntgenforandringer i et artroseled. Der foreligger i dag en del forskning, der viser, at moderat træning påvirker brusken positivt og kan være med til at forebygge eller forhale udviklingen af artrose i leddene.
Artiklen er en opdateret og oversat version af den svenske artikel ”Motion som artrosmedicin – träning påvirkar brosk positivt”, der blev bragt i Läkartidningen nr. 25, vol 101. 2004.

Resumé

Det er velkendt, at træning, alene eller kombineret med vægttab, kan nedsætte smerter og forbedre funktion hos patienter med artrose. Der er begrænset viden om effekten af træning på bruskvæv, og der er brug for mere forskning på området. Det ser ud til, at bruskvæv adapterer sig til den belastning, den udsættes for, og som det gælder for andre biologiske materialer som knogler og muskler, ser moderat belastning ud til at have en positiv effekt på både forebyggelse og behandling af artrose. For høje belastninger, som i elitefodbold eller gentagne knæbøjninger flere timer hver dag i arbejdslivet, er associeret med større risiko for artrose. For høj eller for lav mekanisk belastning nedsætter indholdet af aggrekan-indholdet i brusken, hvilket tyder på, at ikke kun alt for høj belastning, men også fysisk inaktivitet er en mulig risikofaktor for udviklingen af artrose på samme måde som stillesiddende adfærd har vist sig at være en risikofaktor for mange andre livsstilsygdomme. Forebyggelse og behandling af artrose bør omfatte regelmæssig belastning af brusken, vedligeholdelse af en stærk muskulatur og en normal kropsvægt.


Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar