Artikel fra Fysioterapeuten

Hent artiklen som pdf
Tidligere numre

Diagnostik, forebyggelse og behandling af akut lateral ankeldistorsion

FAGLIG ARTIKEL // Den nyeste evidens peger på proprioceptiv træning og mekanisk støtte til behandling af ankeldistorsioner.

Artiklen har været publiceret i Ugeskrift for Læger nr. 4, 2019 og bringes i Fysioterapeuten med tilladelse fra forfatterne og Ugeskrift for Læger.

Akut lateral ankeldistortion (ALA) er en af de hyppigste skader i bevægeapparatet og har en relativt høj prævalens både i den generelle befolkning og blandt sportsaktive (1, 2). Det estimeres, at ca. 40% af alle ALA sker ved deltagelse i sport (3), og de fleste sker i sportsgrene som volleyball, basketball, håndbold og fodbold (4, 5).


Figur 1: Supination og inversion kombineret med vægtbelastning på det plantarflekterede ankelled (6)

Skadesmekanismen for ALA er oftest pludselig supination og inversion af ankelleddet kombineret med vægtbelastning på det plantarflekterede ankelled, hvorved de laterale ligamenter på anklen beskadiges (figur 1) (6). De hyppigst beskadigede ligamenter er det anteriore talofibulære ligament, det kalkaneofibulære ligament og det posteriore talofibulære ligament (figur 2) (7).

Del eller udskriv siden
3 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Rasmus Skov Husted

  Kære Denis,

  Tak for din kommentar.

  Under afsnittet "Forebyggelse" er proprioceptiv træning defineret: "Proprioceptiv træning til forebyggelse af ALA defineres som »træning, der udfordrer fornemmelsen og vedligeholdelsen af ankelleddets position«". Se reference 15 (i teksten står der fejlagtigt reference 17).

  Uddrag fra reference 15:
  "Proprioception is a complex neuromuscular process concerned with the internal kinaesthetic awareness of body position and movement. It is reliant on appropriate afferent and efferent signalling and plays an important role in joint stability and injury prevention. Proprioceptive training involves exercises that challenge the ability of the targeted joint to detect and react to afferent input regarding joint position. Examples of proprioceptive exercises include balancing on a wobble board or ankle disc, throwing and catching or dribbling a ball whilst in single leg stance, or balancing with eyes closed."

  Reference 15: Schiftan GS, Ross LA, Hahne AJ. The effectiveness of proprioceptive training in preventing ankle sprains in sporting populations: a systematic review and meta-analysis. J Sci Med Sport 2015;18:238-44.

  Mvh. Rasmus Skov Husted

 • Vibeke Pilmark

  Hej Denis Nyboe
  Tak for din kommentar og interesse. Jeg har sendt din kommentar videre til forfatteren Rasmus Skov Husted. Angående øvelser: Vi arbejder p.t. på at få udarbejdet en artikel med foto og beskrivelse af øvelser. Jeg håber, det lykkes, og har en foreløbig tidshorisont i et af de sidste blade i efteråret.
  Med venlig hilsen og god sommer
  Vibeke Pilmark, faglig redaktør.

 • Denis Nyboe

  En spændende artikel, men jeg mangler definition på hvad man mener med proprioceptiv træning.
  Jeg lægger mærke til at der ingen øvelsesforslag er til artiklen. Desværre må jeg konstatere at jeg ikke kan kopiere billeder eller tegninger ind i kommentaren. MEN hvis vi kigger i ExorLive og ser på ALLE de øvelser hvor modstanden lægges omkring ankel eller fod så kan man med Sole-MET forbedre samtlige øvelser idet man med Sole-MET kan lægge modstanden under en af malleolerne, ud for storetå eller lilletå grundled eller i hæl eller tå.
  Det betyder at man kan arbejder i alle planer frontal, saggital og rotationsplan samt lægge traktion på fodleddet. Det betyder at man arbejde i PNF diagonaler med rotations -komponenterne. Vil man vide mere så kontakt mig eller kom til 2nd International conference on Physiotherapy, August 6-16,2019 i Prag.
  Med venlig hilsen
  Denis Nyboe


Indsend kommentar