Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

For lidt forskning i idrætsskader hos kvinder

TEMA om skader i sport // Forskningsmidlerne bør også komme pige- og kvindeidræt til gode.
Foto: Marie Hald

 

70 procent af forskningen inden for idrætsmedicin, handler om mænd og drenge. Og det er et stort problem, siger Kristian Thorborg, specialist i idrætsfysioterapi og idrætsskadeforsker på Ortopædkirurgisk afdeling på Amager-Hvidovre Hospital, som refererer til et studie af Bricca et al. publiceret i British Journal of Sports Medicine, der har undersøgt kønsforskellen i idrætsforskning.

Forskerne lavede en opgørelse over publicerede artikler i videnskabelige tidsskrifter inden for forebyggelse af skader hos fodboldspillere.

Studiet viste, at der næsten ingen forskning findes på den højrisikogruppe, som unge kvindelige elitefodboldspillere udgør, indenfor forebyggelse af fodboldskader.

”Der ligger generelt meget lidt forskning på kvinde- og pigesiden. Omkring 70 procent af det, der offentliggøres i de idrætsvidenskabelige tidsskrifter, er lavet på mænd og drenge. Og det er skævt,” siger forskeren, som siger, at Danmark er bagud med hensyn til forskning i piger og kvinder i idræt.

”Kvinder og piger i idræt har været underprioriterede i mange sammenhænge, men nu har mange af de professionelle klubber jo pige- og kvindehold, så der er kommet øget fokus på det. Så det er vigtigt, at forskningen følger med og især er der, hvor problemerne er størst,” siger han.