Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Børn skal have et mere balanceret skærmforbrug

FORSKNING PÅ VEJ // Jesper Schmidt-Persson forsker i, hvordan børns skærmvaner kan påvirke deres søvn og aktivitetsniveau.
Jesper Schmidt-Persson, fysioterapeut og postdoc ved Institut for Idræt og Biomekanik, Forskningsenheden Exercise Epidemiology, Syddansk Universitet. Foto: Carsten Bundgaard.

Hvad forsker du i?

Jeg forsker i, hvordan børns brug af skærmmedier kan påvirke deres sundhed og trivsel. Generation Sunde Børn er et stort projekt med fokus på skolebørns kost, bevægelse og skærm- og søvnvaner – jeg arbejder med de sidste to dele. Det er ikke kun negativt, at børn bruger skærmmedier. Men hvis det bliver altoverskyggende, kan det have negativ indflydelse på den mentale og fysiske sundhed. Børns skærmvaner kan påvirke, hvor aktive de er, hvornår de falder i søvn, og hvor meget de sover. Derfor vil vi undersøge, hvordan en skolebaseret indsats, rettet mod børns skærmvaner, påvirker deres trivsel og generelle sundhed.

Hvordan gør I?

24 skoler er med, halvdelen er kontrolskoler. På de 12 skoler sætter vi en indsats i gang med madordning og bevægelse og skærm- og søvnvaner i 1. og 2. klasse. Forældrene bliver inviteret til workshops og får anbefalinger til gode skærm- og søvnvaner for deres børn. Børnene bliver undervist i digitale vaner og får installeret en app på deres telefon og tablet, som måler deres skærmforbrug. De får også sat en aktivitetsmåler på låret, så vi kan måle, hvor aktive de er, og hvor meget de sover om natten. I min del af projektet sammenligner vi så skærmvaner, fysisk aktivitet og søvn mellem børnene over en toårig periode.

Jesper-Schmidt-Persson-main1.jpg

Hvad håber du kommer ud af det?

Jeg håber, at vi kan se, at børnene på indsatsskolerne får et mere balanceret skærmbrug, bliver mere aktive og får den søvn, de har brug for. På den måde kan vi forhåbentlig hjælpe børnene til en bedre start på livet med skærmmedier, fordi skærme er uundgåelige, som verden er i dag.