Teknologi skal aktivere sårbare patienter
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i konsekvenser af inaktivitet under indlæggelse. Særligt ældre patienter taber fysisk funktion, når de er indlagt, og de har meget svært ved at genvinde den. De er i stor risiko for at blive genindlagt og tabe autonomi. Så vi er i gang med to studier, hvor vi vil teste en ny teknologi, som skal få sundhedspersonalet til at hjælpe de mest sårbare patienter med at komme ud af sengen og være aktive.
Hvordan gør I?
I projektet SENS4ME skal vi følge 162 patienter, mens de er indlagt på hospitalet og tre måneder efter. De får et plaster på med et accelerometer, som måler, hvor meget patienten har ligget ned, hvor mange skridt de har gået, og om de har gået hurtigt eller langsomt. Informationen bliver sendt til en tablet, som patienten får, der skal motivere til bevægelse. Personalet får også en tablet, så de kan følge med i, hvilke patienter der har behov for mere hjælp til at være aktive. I det andet projekt, IPAMINA, er der 256 patienter med. Her undersøger vi specifikt patienternes aktivitet under indlæggelsen og laver interviews med personalet.
Hvad håber du kommer ud af det?
Vi håber, at vi kan påvirke både patienter og personale, så patienter med det største behov bliver mere mobiliserede end i dag. Vi regner med, at de patienter, som har gode mentale og fysiske ressourcer og en god basismobilitet, kan bruge informationen fra teknologien til at motivere sig selv. Så kan personalet bruge tiden på at mobilisere de mest sårbare patienter. De har det største behov, og vi ved, at de nye teknologier ikke er nok i sig selv.
Om projektet
Tidshorisont
I SENS4ME sætter forskerne den første patient i gang inden udgangen af året, og resultaterne ventes klar i 2025. IPAMINA bliver sat i gang medio 2024 og forventes afsluttet i 2026.
Finansiering
SENS4ME er støttet med 7,3 millioner kroner fra Innovationsfonden. I IPAMINA er de i gang med at søge fondsmidler.
Samarbejdspartnere
Aalborg Universitetshospital og Landssygehuset i Thorshavn er partnere i IPAMINA. Det projekt bliver ledet af fysioterapeut Durita Gunnarsson. Universitetshospitalet Helse Stavanger og universitetshospitalet i Genova er samarbejdspartnere i SENS4ME.