Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Fysioterapi til patienter med spondylartritis

Internationale retningslinjer anbefaler, at patienter med spondylartritis træner regelmæssigt og får supervision omkring træning. Men en undersøgelse viser, at mange patienter aldrig har konsulteret en fysioterapeut.
John Jensen har lidt af spondylartritis i 30 år. Bevægeligheden i ryggen er meget nedsat. Fysioterapeut Peter Dirch Jørgensen instruerer ham i øvelser, der kan forebygge yderligere bevægeindskrænkning. FOTO: Heidi Lundsgaard

RESUMÉ
Spondylartritis er en progredierende sygdom, som kendetegnes ved inflammation i ryg og bækkenled. Nationale og internationale retningslinjer anbefaler, at patienter med spondylartritis træner regelmæssigt og jævnligt modtager supervision omkring træning.

Men en undersøgelse fra Odense Universitetshospital viser, at 14 procent af patienterne aldrig havde konsulteret en fysioterapeut, og 42 procent ikke havde haft kontakt til en det seneste år.

Undersøgelsen viser også, at mange patienter ikke trænede ofte nok eller hårdt nok for at opnå målbare sundhedsmæssige effekter. Desuden havde kun 21 procent af patienterne prøvet at deltage i holdtræning, som ellers har bedre effekt end individuel træning og bør være førstevalget jævnfør Sundhedsstyrelsens retningslinjer for vederlagsfri fysioterapi.