Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Medvind kostede dyrt

OPFINDERE // I 2009 havde Morten Graversen opfundet en talende kegle, som han fik patent på, men først i år blev idéen solgt videre til en producent. Nu er klinikejeren fra Struer på vej med en ny opfindelse: en lænestol, der er lidt ud over det sædvanlige, og denne gang griber han processen noget anderledes an.
Morten Graversen tror på potentialet i den motionsstol, som er hans seneste opfindelse. Men denne gang bruger han hverken tid eller penge på at tage patent på sin idé. FOTO: Jens Bach

”Kender du udtrykket couch potato?”, spørger Morten Graversen og lader det billede, ordet skaber på nethinden, stå alene et øjeblik.

”På dansk kalder vi dem sofakartofler, altså folk der ikke er så aktive. I vores klinik gælder det vel omkring 20 procent af samtlige patienter, imens 80 procent gerne vil være fysisk aktive. Ambitionen med min nye opfindelse er at få de 20 procent til at bevæge sig noget mere, og derfor er jeg simpelthen gået ind på deres præmisser”, forklarer han.

Læs de 6 andre opfinderes historier

Kirsten Pallesen: Indlægssål

Morten Graversen er klar over, at hans nye idé nok får nogle til at trække på smilebåndet, men han syntes selv, det var så nærliggende, at han måtte føre idéen ud i livet. Derfor er han for tiden dybt optaget af at udvikle en lænestol, der nærmest er et siddende motionscenter – sofakartoflens ultimative drøm eller værste mareridt.

Et par afgangselever fra Designskolen i København og ingeniørstuderende fra Herning arbejder på højtryk for at få stolen bygget færdig som led i et tværfagligt afgangsprojekt, og den driftige idémand og klinikejer fra Struer følger processen nøje.

”Stolen kommer til at rumme fem forskellige funktioner, der gør, at man både kan træne balance, koordinationsevne, styrke og udholdenhed”, forklarer han.

Hvis det hele kommer til at spille, som Morten Graversen forestiller sig, behøver man altså ikke længere bevæge sig ud i verden for at træne, men kan blive siddende hjemme i varmen og se ’Bonderøven,’ imens man gør noget godt for sin fysik.

Dejligt med nogle tæsk

”Den kommer til at ligne et helt dagligdags møbel. Alle funktionerne bliver indarbejdet i designet på en usynlig måde, så det kommer skam til at se ordentligt ud, forsikrer Morten Graversen, der har haft et par kritiske designerøjne inde over tidligere i processen.

En typisk fejltagelse

Meget ofte, når man udvikler ideer foregår det sådan her:
Man får en idé til et produkt eller til løsningen af et problem. Så begynder man at udvikle ideen. Og til sidst undersøger man mulighederne for at sælge produktet eller idéen.
Men i stedet for at spørge kunderne, når ideen er færdigudviklet, bør det gøres, før den bliver udviklet. Det sparer både tid og penge.

Fokusér altså i første omgang på hvem dine kunder er, hvilke udfordringer har de, og vurder nøje om din ide eller dit produkt imødekommer disse udfordringer?
(Kilde: Opfinderrådgivningen)

”Ham fik jeg godt nok tæsk af”, siger han med begejstring i stemmen, for hvis der er noget man som opfinder IKKE har brug for, er det rygklappere. Det er Morten Graversens klare erfaring fra dengang han opfandt en talende kegle i 2009.

”Det er vigtigt, at man opsøger nogen, der gider tæske én. Jubeloptimister og rygklappere kan man ikke bruge til noget i en udviklingsproces”, siger han og forklarer, at det faktisk blev en dyr fornøjelse med al den medvind, han oplevede omkring keglen.

”Det var først langt henne i processen, jeg endelig mødte nogle skeptikere, der kunne rette mig ind. Det betød, at jeg blev sat på patentsporet alt for tidligt, imens keglen slet ikke var færdigudviklet”, forklarer han.

Patentansøgningen måtte derfor tilrettes adskillige gange, hvilket var både dyrt og tidkrævende, så alt i alt endte patentet med at koste Morten Graversen på den forkerte side af 100.000 kr. En udgift han kørte ind over sin dengang nystartede klinik og kun lige akkurat fik dækket ind, da han solgte sin licens i januar 2013.

”Når først man har startet patentprocessen op, så løber kasseapparatet bare”, advarer han.
”Jeg var selvfølgelig glad for opbakningen dengang, men i dag kan jeg se, at det ikke var spor optimalt. Jeg ville have været bedre stillet, hvis jeg havde mødt en erfaren mentor, der kunne stille alle de kritiske spørgsmål”, siger han.

”Jeg skulle også fra starten have opsøgt teknikske eksperter og repræsentanter for målgruppen i stedet for konsulenter og væksthuse. De endte med at bringe mig på vildspor, fordi jeg ikke selv havde fået kridtet banen op”, konkluderer han.

Designbeskyttelse og PR-værdi

I forhold til motionsstolen gør Morten Graversen nu langt hen ad vejen det modsatte af, hvad han gjorde sidst, også når det kommer til produktbeskyttelsen. Et emnefelt han slet ikke vil beskæftige sig med, før stolen er færdigbygget og præsenteret. Derefter vil han søge om designbeskyttelse.

”Det giver ikke helt samme beskyttelse som patentet, men til gengæld er det meget nemmere at håndtere og langt billigere”, fremhæver han.

At opnå designbeskyttelse koster under et par tusinde kroner, og man behøver ikke have dyre patentagenter koblet på.

”Så i forhold til sidst vil jeg slet ikke have det samme på spil rent økonomisk. Stolen bliver altså ikke et produkt, jeg pinedød skal have en gevinst ud af”, siger han og forestiller sig, at den fortrinsvist skal udnyttes PR-mæssigt til gavn for hans klinik.

 


 

Solgt i sidste øjeblik

Hvis ikke en interesseret licenskøber var dukket op og handlen faldet på plads i januar 2013, ville Morten Graversen muligvis have ladet patentet på den talende kegle falde. Den talende kegle er et avanceret legeredskab beregnet på at gøre børn mere fysisk aktive, opfundet af Morten Graversen og tidligere beskrevet i Fysioterapeuten (nr. 12 2009, red.).

”Patentet skulle fornyes i februar i år, og jeg syntes efterhånden, at projektet havde kostet mig temmelig mange penge, så jeg var nok ikke indstillet på at ofre mere”, siger han.
En overgang så det ellers ud som om, kegleidéen var ved at blive købt af LEGO.

” Jeg var millimeter fra at lave et samarbejde med dem, men så passede keglen ikke ind i deres femårsplan”, konstaterer Morten Graversen.

Nu endte han i stedet med at sælge rettighederne til et mindre firma, der har videreudviklet hans idé og gjort keglen til en puck. Et produkt, der sendes på markedet i nærmeste fremtid med Morten Graversen som ad hoc konsulent.

”Det er selvfølgelig lidt øv at stå på sidelinjen i den proces, men man må erkende, at man ikke kan det hele. At drive en klinik med 14 ansatte tager altså også noget tid”, siger han og oplyser, at der for eksempel ligger en færdigbehandlet byggeplan for klinikken på hans skrivebord, og dén proces er han til gengæld primus motor i.