Sådan undgår du skader på skiferien

Mange skiskader kan forebygges, hvis du tager dig tid til at gøre kroppen klar til skiferien i god tid inden afgang.
Illustration: Julie Minnet Høgholm/Midjourney.

Tusindvis af danskere kommer hvert år til skade på skiferien.

Men vidste du, at mange skiskader faktisk kan forebygges med blandt andet den rette træning?

Her er fire råd til dig, der vil undgå skader på ferien.

1. Kom gradvist i ski-form

Noget af det værste, du kan gøre, er at gå direkte fra at være i vinterhi derhjemme til at ha’ fuld fart på skiene i en hel uge. Derfor bør du gå i gang i god tid – gerne flere måneder før din skiferie – med at forberede din krop på den indsats, der venter forude. Så kan du forhåbentlig undgå overbelastningsskader.

2. Styrk de rette muskler

Skiferien stiller andre krav til kroppen, end din hverdag gør. For eksempel kan du med fordel forberede musklerne i benene på de uvante bevægelser ved hjælp af styrkeøvelser to-tre gange om ugen.

En øvelse kan være ”slalom-hop”, hvor du hopper fra side til side og frem og tilbage med let bøjede ben i 30-60 sekunder.

”Squats” er en anden god skiøvelse. Stil dig med fødderne i hoftebreddes afstand. Hold ryggen rank, spænd op i mavemusklerne, og stræk armene foran dig. Forestil dig nu, at du sætter dig på en stol, mens knæ og tæer peger samme vej. Gentag 15-20 gange.

En fysioterapeut kan hjælpe dig med flere konkrete øvelser, der passer til netop dig og dine behov på pisten.

Læs mere i pjecen fra Danske Fysioterapeuter og Krop & Fysik

Husk, at alle er forskellige. Er du i tvivl om, hvilke forebyggende skiøvelser der er de rette for dig, eller mangler du et genoptræningsprogram efter en skade? Kontakt en fysioterapeut i dit nærområde.

3. Tjek dit udstyr

Det er vigtigt, at du får tjekket dit udstyr, inden du begiver dig ud på pisten. Spørg altid dit skiudlejningssted om hjælp til at indstille skiene. Så er du sikker på, at dine støvler kan slippe bindingen ved alvorlige fald, uden at du taber skiene under dit skiløb.

Har du dine egne ski med på ferie, så sørg også for at tjekke bindingernes tilstand, inden du tager dem i brug.

4. Lyt til din krop

Kan du undervejs på din skiferie pludselig mærke, at din krop bliver sløv, og at du reagerer langsommere, så hold en velfortjent pause. Det er trods alt bedre, at du restituerer på tredjedagen, end at du ender med at få skade, som gør dig ude af stand til at komme på pisten resten af ugen.

Rigtig god skiferie!