Borgere med demens har glæde af særligt indrettet have

En have tilpasset demente giver tryghed, ro og mulighed for meningsfulde aktiviteter og samvær med personale og pårørende. Det viser et forskningsprojekt fra Svendborg Kommune.
De ældre med demens er glade for hønsene, der går frit i den demensvenlige have.

I det gode vejr samles de ældre beboere fra aktivitets- og plejecenteret i Svendborg Demensby til en kop kaffe ved campingvognen i den parklignende have, der hører til byen. Campingvognen vækker gode minder om tidligere tiders ferier og giver stof til en snak med andre beboere i demensbyen og personalet. Andre steder i parken sidder ældre og nyder roen ved den lille sø med guldfisk.

Svendborg Demensby indvier den 29. juni et helt nyanlagt haveanlæg på 8.500 m2, der i sin indretning opfylder ønsker og behov hos brugerne af demensbyen. Haven er allerede taget i brug og de første erfaringer er gode.

”Det er ikke blevet til den pæne park, vi troede vi skulle have, men et haveanlæg med mulighed for mange forskellige former for aktiviteter og det er vi glade for”, fortæller Annette Søby, der er sygeplejerske og leder af demensbyens pleje- og aktivitetscenter. Hun har i mange år arbejdet med borgere med demens både som leder og menig sygeplejerske og har fungeret som projektleder, da Svendborg Demensby og udemiljøet skulle etableres.

Haven er tilpasset mennesker i forskellige stadier af demens. Nogle af dem er hjemmeboende og kan komme forbi og nyde naturen og aktiviteterne i dagcenteret. Andre bor i plejecenteret eller ældreboligerne i Demensbyen og får hjælp og støtte af personalet til at bruge haven.


Der er tænkt på at stimulere både syns-, høre, og følesanserne, når de ældre går tur i demensbyens have.

Ingen bliver væk i haven, hvor stisystemet er formet som en sløjfe. Desuden er der karakteristiske pejlemærker undervejs i form af fx hønsehus og motionsredskaber.

Der er kun en ind- og udgang, hvilket giver de demente den fornødne frihed, samtidig med, at man forhindrer, at nogle af de ældre uforvarende kommer udenfor området.

Inden etableringen af udemiljøet er der gennemført et litteraturstudie for at få viden om, hvad man i forskningen har fundet er vigtigt at tage højde for, når der skal indrettes demensvenlige udemiljøer. Desuden har man spurgt både brugerne og deres pårørende om, hvad de kunne tænke sig at bruge udemiljøet til. 

Havens mange aktiviteter

I haven finder man fx iskiosk, lille sø med guldfisk, køkkenhave, bålplads og værksteder. Og beboerne, deres pårørende og personalet i Svendborg Demensby har ifølge Annette Søby taget haven til sig.


Havens informationstavle skaber struktur og inspirerer til at gå på opdagelse.

”Personalet er gode til at tage beboerne ud at gå og til at arrangere aktiviteter, der kan foregå udenfor. Lige nu er de for eksempel i gang med at planlægge vores køkkenhave og maler sten, der skal markere, hvor de forskellige grøntsager er sået i haven. Andre er i gang i værkstedet og er ved at bygge fuglehuse. Alle aktiviteter bliver brugt til noget meningsfuldt for de ældre”, siger Annette Søby.

Hun understreger, at havens succes afhænger af personaleressourcerne, men det er også vigtigt med ildsjæle i personalegruppen, der kan se betydningen af at få de ældre ud at nyde og bruge naturen.

”Det letteste er jo at lade beboerne sidde indenfor med en kop kaffe, men der er en gevinst for både de ældre og personalet ved at komme udenfor. Det kan vi se her hos os”, forklarer Annette Søby.

Dyrene hitter

De fleste mennesker med demens er glade for dyr og elsker at kigge på dem og klappe dem. Derfor har hønsene og den enlige hane fået lov til at gå frit rundt i haven.

”Vi har også et drive-in-kaninbur med fem dværgkaniner, så også kørestolsbrugere kan komme ind og klappe dem”, siger Annette Søby.

Det er oppe i tiden at træne udenfor – og det er der også tænkt på. Der er lavet en sti med niveauforskelle og redskaber, der kan bruges til træning. Her er det tanken at især mere friske ældre med demens kan komme og træne.

De pårørende

Der er ikke kun tænkt på beboerne i plejecenteret og de demente borgere, der komme i dagcenteret, men også på de pårørende.

”Det kan være svært for pårørende at holde en samtale gående med deres demente kære. Men udenfor er der masser at tale om og kigge på. Påskesøndag sad der for eksempel 13 pårørende i haven fordelt på tre forskellige familier. Det var dejligt at se”, siger Annette Søby.

Læs om projektet og få anbefalinger til indretning af demensvenlige have