Basiskontrakter er slået igennem hos privatansatte fysioterapeuter

Basiskontrakter er en større succes end først antaget. Kun ca. 4 pct. arbejder under kontrakter, der er ringere, end det blev besluttet i forårets aftale om basiskontrakter. Danske Fysioterapeuter er i kontakt med de sidste privatansatte medlemmer.
Foto: iStock

30.000 kr. inklusive pension. Det blev bundniveauet pr. måned, da Danske Fysioterapeuters to sektioner for hhv. arbejdstagere og arbejdsgivere i foråret blev enige om nye basiskontrakter for fastlønnede fysioterapeuter ansat i praksissektoren.

Men har sektoren taget de nye kontrakter til sig? Danske Fysioterapeuters lønundersøgelse tydede sidst i 2019 på, at en betydelig gruppe medlemmer stadig arbejder under forhold, der ikke matcher aftalen.

Danske Fysioterapeuter har derfor været i direkte kontakt med de medlemmer, der i lønundersøgelsen har angivet en løn under det aftalte niveau. Gennemgangen viser, at kun en mindre gruppe på otte medlemmer - rundt regnet 4 pct. af de ansatte praksissektoren - er ansat på vilkår, som ikke lever op til mindstekravene. Disse otte konkrete sager behandles nu af afdelingen for Løn og Forhandling.

”Basiskontrakterne skal overholdes, det er helt afgørende for det arbejde, vi laver i sektionerne. Derfor er vi også glade for, at der tages hånd om de udfordringer, der er, og at de trods alt ikke er større i antal, end det nu viser sig. Vi kan konstatere, at langt de fleste privatansatte fysioterapeuter i dag arbejder under forhold, der lever op til minimumskravene i basiskontrakterne”. Det siger Tine Hasselbrinck Madsen, der forhandlede på vegne af de ansatte fysioterapeuter i praksissektoren.

Fælles udgangspunkt for udvikling af praksissektoren

Også formanden for sektionen for arbejdsgivere med lejere og/eller ansatte, Morten Bred Graversen, er tilfreds med afklaringen og glad for, at basiskontrakterne er blevet godt indfasede i praksissektoren.

”Vi indgik aftalen i foråret, fordi vi på den måde kunne sikre et stærkt fælles udgangspunkt for at videreudvikle praksissektoren. Derfor er det også meget tilfredsstillende at se, at langt de fleste arbejdspladser i praksissektoren allerede har taget kontrakterne til sig. Nu skal vi have de allersidste med”, siger han. Ydermere glæder han sig til at se på, om der kan indarbejdes yderligere fleksibilitet i kontrakterne.

Vil du vide mere?

Læs om aftalens betydning for både fastansatte og provisionslønnede i artiklen 'Basiskontrakter på plads'

Læs mere om løn blandt medlemmer af Danske Fysioterapeuters medlemmer i artiklen 'Nye løntal – så meget tjener din kollega' 

 

Del eller udskriv siden
7 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Allan Tange Madsen

  Martin Christensen, det ved jeg ikke, for sjovt nok, har jeg aldrig mødt en klinkejer, som har lagt sit regnskab for klinikdrift frem, så vi kunne se det, og min egen tidligere klinekejer var i hvert fald ikke interesseret i, at indlejerne fik indblik i klinkkens samlede økonomi.
  Så mit bud er, at det er væsentligt mindre, end de får ind på kontoen hver måned i indlejerprovision, eller fra deres komtraktansatte!!
 • Martin Christensen

  Allan Tange Madsen hvad koster det at drive en gennemsnits klinik indeholdende løn, husleje, feriepenge skat, barsel, sygdom, kursus, afbetaling, trænings center/drift af maskiner, rekruttering m.m ?
  Sammenligningen med driften af en bil, vand og en kost og skraber tåler vist ingen sammenligning :-/(
 • Allan Tange Madsen

  Hvad er der i vejen med de gode gamle indlejer-forhold på mellem 25-40%?
  Glæder mig til at se udviklingen i værdier og økonomi blandt praktiserende fysioterapeuter i forholdet mellem klinikejere og ansatte.
  Hvem får råd til Porsche og hvem må nøjes med en UP?
 • Mathias Holmquist

  Kære alle.
  Først og fremmest er det en rigtig glædelig nyhed, at endnu flere har fået en basiskontrakt i praksissektoren. Lad os bruge det positive moment, der er nu til, i nærmeste fremtid, at få løftet de sidste ansatte ud af dårlige lønningsforhold.

  Når jeg nærlæser tallene i den måde, der er fulgt op på lønundersøgelsen, må 4 % brud på basiskontrakterne være ”best case scenariet”.

  Fra undersøgelsen i september havde 54/257 brud på basiskontrakten blandt de nyuddannede. I opfølgningen havde
  17 angivet at de ikke ønskede kontakt.
  8 kunne ikke træffes
  8 bekræftede brudene på kontrakterne.
  Dertil kommer de 12 ansatte med +3 års anciennitet, der også havde brud på basiskontrakten, men som ikke er omtalt i ovenstående.

  Tager man de mange ubekendte med i ligningen, så dækker ”worst case scenariet”, at op mod 13 % af de ansatte fortsat kan have brud på basiskontrakterne her 4 mdr. efter overgangsperiodens udløb. Min pointe er, at de positive tendenser er meget velkomne, men vi skal være bevidste om, at der er en vis risiko for at ikke alle ansattes situation er afspejlet i artiklen.

  Der er over 1100 ansatte i praksissektoren, så det betyder, at der stadig foreligger et vigtigt arbejde med at identificere og hjælpe de fysioterapeuter, som må være i klemme i dag. Her mener jeg ikke, at vi kan tillade os og vente til næste års lønundersøgelse, før vi får fulgt op på det.

  I debatten om indførslen af basiskontrakten for ansatte, er der flere gange rejst spørgsmål til, hvad de afsmittende effekter har været for indlejernes vilkår. Det er efter min mening en relevant pointe. På den måde får vi en mere nuanceret evaluering af udviklingen på løn og honorarforhold blandt fysioterapeuter i praksis, og vores fremtidige diskussioner kan blive så faktabaseret som muligt.

  Mvh.
  Mathias Holmquist
  Medlem af DFys Hovedbestyrelse
 • Niels Erik Rasmussen

  Kære Stefan

  Undersøgelsen er baseret på en rundspørge blandt alle 8.754 ansatte medlemmer af Danske Fysioterapeuter. Svarprocenten var 26 %. 257 respondenter angav, at de var privatansatte på individuel kontrakt.

  Mvh, politisk konsulent, Niels Erik Rasmussen
 • Allan Tange Madsen

  31.000 om måneden incl. pension. - min svoger er vinduespudser og tjener 35.000. om måneden eksl. pension og han er ansat, så har han firmabil oveni.

  Stadig en ommer, hvis I spørger mig.
  En fysioterapeut, der arbejder med pt. 37t/ uglt, omsætter jo for et sted mellem 80.000 og 100.000/ mdr.

 • Stefan Kragh

  Tør man spørge hvor mange ansatte man har lavet undersøgelsen på i første omgang. De tal der fremgår i undersøgelsen virker som et lidt spinkelt grundlag for så sejrssikker en melding.

  Beklager hvis min skepsis er ubegrundet - så vil jeg istedet glæde mig over at proletariatet er løftet ud af fattigdommen og har fået et gevaldigt løft.
Indsend kommentar