Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Kunstig intelligens er kommet for at blive

LEDER // Sandheden er, at vi allerede nu møder kunstig intelligens i hverdagen.

Vi mangler medarbejdere og penge. Sådan har det lydt fra sundhedsvæsenet i lang tid, men der er desværre ikke noget, der tyder på, at problemerne bliver løst med et snuptag.

Som samfund og som fysioterapeuter er vi nødt til at finde andre løsninger. Kunstig intelligens er allerede derude og vil vokse hastigt de kommende år. Det skal vi som fag omfavne og være en del af, for kun på den måde kan vi sikre, at kvaliteten for patienterne følger med, og ikke mindst: At fysioterapeuternes arbejdsvilkår ikke forringes med de nye teknologier.

Den teknologiske udvikling løber fantastisk hurtigt lige nu. Hurtigere end mange af os kan begribe. Og tanken om, at kunstig intelligens skal være en del af arbejdslivet, kan være skræmmende. Men sandheden er, at vi allerede nu møder kunstig intelligens i hverdagen. Når du bestiller en flybillet på en portal, når du chatter med en robot på dit forsikringsselskabs hjemmeside, eller når Netflix foreslår dig serier, som måske passer til dig, er der tale om en form for simpel kunstig intelligens.

Kunstig intelligens vil også i sundhedsvæsenet spille en større og større rolle i forhold til f.eks. diagnosticering, monitorering af sundhedsdata og hjælp til journalisering. Vi skal som faggruppe uddanne os til at mestre både de tekniske og fysioterapi-faglige elementer af kunstig intelligens.

Vi skal tage imod det nye, men også holde fast i, at brugen af kunstig intelligens og ny teknologi skal give mening og være tryg for patienterne. Det handler om at sikre fagligheden, men det handler også om arbejdsvilkår i en ny hverdag.

Fremtiden er her allerede. Men vi må ikke blive utrygge eller usikre på, om det er den rigtige vej at gå. Valget er taget, og vi kan ikke vælge en anden vej. Men vi kan hjælpe hinanden med at finde de rigtige løsninger, så fagligheden og kvaliteten ikke bliver dårligere, og så fysioterapeuterne er klædt på til at håndtere de nye metoder og løsninger.