Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

El-stimulation kan være et godt supplement til den fysioterapeutiske behandling

EL-STIMULATION / El-stimulation kan i dag anvendes til at indøve funktionelle bevægelser, styrketræning af svag muskulatur og genoptræning af paretisk muskulatur. I artiklen præsenteres forskellige behandlingsmuligheder og der gives ideer til videre læsning.

Resumé
På trods af at det er en behandlingsform, der er behæftet med mange fordomme. På Vejlefjord Rehabiliteringscenter har fysioterapeuterne gode erfaringer med at anvende elektrisk stimulering. Behandlingsformen kan i mange tilfælde accelerere behandlingsforløbene ganske drastisk, og den kan anvendes i en bred vifte af rehabiliteringsforløb til langt de fleste patientgrupper. Det er en interventionsform, hvor der for alvor er kommet gang i forskningen. Der foreligger således på inden for flere områder en solid evidens for, at det er effektivt at anvende elektrisk stimulering.

 

Del eller udskriv siden
17 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Thomas Nybo

  Hej Marianne. Ved transversel myelitis kan man sagtens styrke muskulaturen. Dog vil patienten som regel kun kunne aktivere de samme dele af musklen - men når musklen er stærkere, vil funktionsniveauet typisk også kunne øges. Det står lidt i kontrast til behandling ved fx hjerneskader. Her forsøger man at øge aktiveringen af musklen via øget aktivering i hjernen (samt stærkere muskulatur...), hvor man ved transversel myelitis sandsynligvis ikke kan påvirke selve skaden i rygmarven og dermed ikke ændre på aktiveringen af musklen. Men som sagt kan man alligevel godt se en forbedring - typisk dog ikke i samme grad som ved andre typer skader. Håber det giver mening?
 • Thomas Nybo

  Ja, der er heldigvis sket rigtig meget på området de senere år. Og det er også mit indtryk, at intensiteten i behandlingerne rundt omkring er kommet noget højere op. Dette er for mig at se en forudsætning, hvis elektrisk stimulering skal anvendes med god effekt.
 • Dines Gonagala Andersen

  Meget spændende artikel og dejligt der kommer mere fokus på el-stimulering ift. til behandling.

  Mvh Dines
 • Thomas Nybo

  Hej Line.
  Sorry. Havde overset din kommentar. Jeg tror, det er lettest, at vi taler sammen over tlf. Der kan være mange forskellige muligheder alt afhængigt af ønsker og behov. Kan du ikke sende mig dit nr. på info@thomasnybo.dk?
  Jeg skal undervise ved generalforsamlingen i neurologisk faggruppe første lørdag i november i Odense. Håber at have noget nyt med vedr. forskning dér. Ved ikke om det var en mulighed for dig at komme - der er spændende oplæg, ser det ud til. ;-)
  Tjek evt. også min nye hjemmeside om et par uger - håber at være i mål med noget dér - også vedr. forskning! thomasnybo.dk
 • Line Offersen

  Hej Thomas.
  Vi står overfor at skulle have opgraderet vores "apperatur-park" med henblik på behandling af specielt ptt med hemiplegi, hvis der findes belæg og evidens for brugen af TENS/ FES mv. Din artikel var spændende læsning.
  Jeg vil høre dig om du har et link til nyeste forskning på området/ evidensniveau? og hvilken type apperatur der pt er at foretrække?
  Hej fra Line
 • Thomas Nybo

  Hej Alex.
  Som Jens skriver, er du altid velkommen til at komme på Vejlefjord - du kan blive henvist af egen læge, hvis det er til et ophold. Det kan være en længere affære, desværre. Men evt. kan kommunen også dække det, eller måske en forsikring. Så går det hurtigere.
  Hvis du skal have instruktion i at bruge et apparat, et træningsprogram osv., så kan du bestille en tid via mail elstim@vejlefjord.dk. Der står meget mere på vores hjemmeside omkring dette: www.vejlefjord.dk.
  Vi lejer også apparaterne ud på ugebasis, men det kan sjældent svare sig i længden. De fleste skal bruge det i en længere periode - en glimrende træningsmakker! ;-)
  Det er hårdt arbejde, men det er al genoptræning som regel efter en hjerneskade desværre. Håber at høre fra dig.
  Vh. Thomas Nybo
 • Jens Olesen

  Hej Alex,
  Jeg vil foreslå at du evt søger din kommune om et ophold på VejleFjord, hvor Thomas Nybo, som skriver ovenfor arbejder. Han kan givetvis lave både en vurdering af dine behov samt et program med elstimulering. I stareten ska du have instruktion i korrekt anvendelse og hensigtsmæssig elektrodeplaacering osv.

  Der er også andre muligheder priv prak fys med ydernummer eller uden.
  God bedring.
 • Alex Breinholt Nielsen

  Hej i Fysioterapeuten.
  Jeg har lige læst i L-P at man kan købe eller leje en el stimulatoren, men
  hvor kan jeg det, og hvad koster det ca, jeg har haft 2 blodpropper i hjernen i løbet af 11/2 år og har været lam 2 gange i venstre side, jeg går til Fys 2 gange om ugen og gymnastik 1 gang, det går langsomt fremad, men vil gerne noget mere.
  så det kan blive bedre.
  Mvh; Alex B Nielsen Tavervej 28 9270 Klarup.
 • Thomas Nybo

  Hej Dorte. Puha. Det kan jeg desværre ikke svare specifikt på. Det er meget forskelligt. Det kommer helt an på grad af atrofi, evnen til selv at aktivere muskulaturen, intensiteten i behandlingen m.m.m. El-stimulering kan altid bedre forholdene i musklen, selv for elitesportsudøvere, så der er ikke som sådan en øvre grænse. I den anden ende af skalaen (ved de meget dårlige/svage patienter) kan man sige, at selv efter én til to behandlinger, vil man ofte kunne mærke en effekt. Så det kommer i sidste ende an på de opstillede mål. Jeg anbefaler meget ofte mine patienter, at de selv køber eller lejer udstyret, idet de fleste vil skulle bruge det i mindst 3 måneder, men ofte op mod et år. Det kan godt være lidt af en udskrivning, men de fleste vil have gavn af at vedligeholde en genvunden muskelstyrke med strømmen, og de kan derfor bruge det i mange år fremover.
  Håber mit svar kan give en lille afklaring, selv om det ikke er en præcis tidsangivelse!
 • Dorte Borg Andreasen

  Hej Thomas
  Hvad er dine erfaringer med længden af el-stimuleringsforløbene?
Se flere
Indsend kommentar