Gynækologisk fysioterapi i trygge rammer
Hvad laver du?
Jeg arbejder fuld tid på Odense Universitetshospital som gyn-obs fysioterapeut. Her møder jeg kvinder, der har problemer med bækkenbund og underliv – ofte efter fødsel og graviditet. Men jeg møder også kvinder, der har været udsat for seksuelle overgreb. Ved siden af er jeg selvstændig og tilbyder hjemmebehandling til kvinder med gener i bækkenbund og underliv. Det gør jeg fem til 10 timer om måneden.
Hvorfor har du valgt også at blive udekørende?
For nogle kvinder kan det være utroligt sårbart og tabubelagt at have problemer med underliv og bækkenbund. Nogle går med gener i flere år uden at søge hjælp. Når jeg kommer hjem til kvinderne i deres egne trygge rammer, får de stadig den høje faglighed, men det er nemmere for dem at dele det, der er sårbart.
Hvilke gener har kvinderne typisk?
Langt de fleste har født for nylig og oplever efterfølgende gener. Ofte er det urininkontinens, men der er også kvinder, der døjer med spændinger og smerter ved f.eks. samleje.
Hvordan foregår undersøgelsen?
Jeg går holistisk til værks og gør meget ud af også at tale graviditet og fødselsforløb, fordi det psykiske kan spille ind i forhold til gener og opfattelsen af smerte og ubehag. Selve undersøgelsen tager kun omkring fem minutter. Jeg undersøger, om kvinden benytter kompensatoriske strategier, når hun skal knibe. Jeg mærker også efter, om der er forskel på den ene og den anden side af bækkenbunden, fordi der kan være opstået laterale defekter efter fødslen.
Laver du også test?
Ja, undervejs tester jeg deres hurtighed og udholdenhed ved knib samt det reflektoriske knib for at se, om de kan holde på det, når de f.eks. nyser eller hoster.
Forudsætningen for at have en god og blød bækkenbund er ikke kun at kunne knibe – det handler også om at kunne give slip.
Hvad er behandlingen?
Er problemet urininkontinens, kan behandlingen være specifik bækkenbundstræning, men den står sjældent alene. Afspændingsdelen er lige så vigtig, ligesom dybe vejrtrækninger kan have positiv indvirkning. Tilsammen kan det bidrage til øget blodgennemstrømning og en blødere bækkenbund/muskulatur.
Har du en briks med?
Nej. Kvinderne må ligge, hvor det er bedst for dem. Forleden var jeg ude hos en kvinde med en baby på syv måneder, som var meget ked af at slippe sin mor. Så arrangerede vi, at hun blev undersøgt på gulvet, imens hendes baby lå ved siden af og pludrede. Det gik fint og var den rigtige løsning i lige netop det tilfælde.
Kan du anbefale dine jobs til andre?
Ja, det kan jeg. Jeg elsker mit job på OUH. Man lærer rigtig meget af at være på et universitetshospital, og jeg er også meget glad for mine kollegaer. Mit job som udekørende fysioterapeut har jeg, fordi jeg ikke kan lade være. Jeg vil virkelig gerne hjælpe nogle af de kvinder, som har gener, der påvirker deres livskvalitet.