Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Tværkommunalt samarbejde har givet bedre forløb

TEMA // I fem sydvestjyske kommuner har man udviklet et fælles koncept til patienter med diabetes. Her deler fysioterapeuter, sygeplejersker og diætister viden og sparrer med hinanden på tværs af kommunegrænser. Det faglige samarbejde højner kvaliteten, mener fysioterapeut Connie Tved Lauridsen fra Varde.
Connie Tved Lauridsen har sammen med andre fysioterapeuter i mindre kommuner skabt et forløb for patienter med diabetes. Foto: Redstar/Robert Attermann.

Fagligt samarbejde på tværs af kommunegrænser er en del af hverdagen for en gruppe fysioterapeuter i Varde, Vejen, Billund, Esbjerg og Fanø kommuner.

De fem kommuner gik i 2019 sammen med Steno Diabetes Center i Odense om at udvikle konceptet ’Lev Livet med type 2-diabetes’. Siden er forløbet blevet evalueret, og det blev relanceret i 2023.

I de fem kommuner tilbydes mennesker med type2-diabetes altså enslydende forløb, og fysioterapeuter, diætister og diabetessygeplejersker samarbejder på tværs af kommunerne, forklarer fysioterapeut Connie Tved Lauridsen fra Center for Sundhedsfremme i Varde Kommune:

“Alle deler materialer og gode ideer, og to gange om året mødes vi til fælles sparring og inspiration. I hverdagen kan vi ringe til hinanden, hvis vi er i tvivl, og det er dejligt at kunne sparre og rådgive hinanden - fagfolk imellem. De andre fysioterapeuter sidder med nogle af de samme udfordringer, som jeg møder, og nu kan vi nørde i diabetes sammen,” siger hun.

Udfordringerne kan f.eks. handle om at motivere borgerne til at være mere fysisk aktive eller om at finde på gode ideer til dem, der har skader i fødderne som følgevirkning af diabetes.

En del andre kommuner er nu i gang med at implementere forløbet. De nye kvalitetsstandarder præciserer, at kommuner skal have et forebyggelsesforløb til kroniske patienter, og derfor giver det mening at bruge et grundigt afprøvet og evalueret forløb, der lever op til de nye krav.

Flere yngre og nydiagnosticerede

Konceptet indeholder to forløb: Et grundforløb på fire undervisningsgange om at leve med kronisk sygdom, og derefter et sygdomsspecifikt forløb om livet med type 2-diabetes, også på fire undervisningsgange. Generelt er sygdomsmestring, kost og fysisk aktivitet i fokus på forløbene.

Connie Tved Lauridsen oplever, at der møder flere yngre og flere nydiagnosticerede borgere op på forløbene i dag end blot for nogle år siden.

“Det skyldes nok dels en større opmærksomhed på type 2-diabetes, og at lægerne er blevet bedre til at diagnosticere sygdommen hurtigere, og dels at der er flere med høj vægt også blandt yngre,” forklarer hun.

Det kan måske også hænge sammen med, at Center for Sundhedsfremme bl.a. har produceret en video til de praktiserende læger og praksissygeplejersker i kommunen for at gøre opmærksom på forløbet. Det betyder, at lægerne henviser flere med type 2-diabetes til forløbet, så snart de har fået diagnosen. Det kræver dog ikke en lægehenvisning at deltage, f.eks. kan jobcentret også henvise borgere.

Ofte er de yngre og nydiagnosticerede i arbejde, og derfor er der udviklet et særligt ’fast track’ til dem, forklarer Connie Tved Lauridsen:

“Vi har samlet indholdet fra hele det første forløb i én undervisningsgang, der foregår efter arbejdstid. Nydiagnosticerede, der ikke har følgesygdomme, har ikke de samme behov som dem, der har haft sygdommen i flere år, og som måske døjer med følgesygdomme,” forklarer hun og uddyber:

“Ofte har de mest brug for at få viden om, hvordan de løbende holder øje med deres langtidsblodsukker, og hvor effektiv motion egentlig er. De kender godt kostrådene, men har brug for ideer til, hvordan man kan udføre det i praksis.”