Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Vi vil kortlægge skadesforebyggende træning i kvindefodbold

FORSKNING PÅ VEJ // Elisabeth Bandak skal stå i spidsen for et projekt, som undersøger fodboldklubbers tilbud om forebyggende træning. Håbet er, at projektet i sidste ende vil bidrage til en reduktion af antallet af skader.
Elisabeth Bandak er postdoc, fysioterapeut, ph.d., på Københavns Universitet, Biomedicinsk Institut og Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital. Foto: Linda Johansen.

Hvad forsker du i?

Vi vil kortlægge udbredelsen af skadesforebyggende og præstationsfremmende træning i pige- og kvindefodbold på eliteniveau i Danmark. Der er rigtig mange skader i kvindefodbold; næsten hver 5. spiller i den bedste kvinderække har en korsbåndsskade. Der er evidens for, at skadesforebyggende træning kan forebygge skader, men vi ved ikke, hvor udbredt det er ude i klubberne.

Hvordan gør I?

Projektet er en del af Prevent, Perform and Improve, som er i tre dele. Første del er kortlægning af praksis. Anden del er identifikation af hæmmende og fremmende faktorer for skadesforebyggende træning, og 3. del er udarbejdelse af anbefalinger i samarbejde mellem praksis, forskere og organisationer. I første del af projektet fokuserer vi på trænerne og den fysiske stab, som også har en aktie i at få skadesforebyggelse ind i hverdagen. Vi sender elektroniske spørgeskemaer ud til alle trænerne og sundhedsstaben i de 15 kvindelicensklubber, der er i Danmark. Vi vil spørge dem, hvorvidt de laver skadesforebyggende træning, hvilken type, og om de mener, det har en effekt.

Forskning-pa-vej-main.jpg

Hvad håber du, kommer ud af forskningen?

Kortlægningen vil indsamle værdifuld viden. Hvis det viser sig, at alle klubberne laver evidensbaseret skadesforebyggende træning i forvejen, er det ikke de knapper, der kan skrues på. Men hvis det viser sig, at der er klubber, som ikke arbejder aktivt med det i hverdagen, vil vi undersøge hvorfor. I sidste ende håber vi, at projektet kan bidrage med at reducere antallet af skader, til gavn for den enkelte fodboldspiller og for samfundsøkonomien.