Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Digitalt skuldernetværk løfter fagligheden

1500 fysioterapeuter med interesse i skuldersmerter er samlet i en lukket facebookgruppe. Her diskuterer de cases, behandlinger og diagnoser – kort sagt, de nørder igennem.
Foto: iStock

Min skulderpatient har fået diagnosen frossen skulder. Vil en MRI være relevant?

Min patient har brækket kravebenet. Kan man give operation to år efter?

Min patient har scapula alata, hvordan er jeres erfaringer med braces?

Ovenstående er blot et lille udpluk af de mange cases, som ivrigt bliver diskuteret i facebookgruppen ‘Skulderfys – interessegruppe for skulderrehabilitering’.

Stifterne bag gruppen er seks fysioterapeuter med interesse for skuldersmerter. To af dem kommer fra Fysiodanmark i Ballerup, hvor klinikkens skulderteam tilbage i 2015 blev enige om, at der manglede et fagligt forum for skulderproblematikker.

”Vi savnede et netværk for vidensdeling, hvor vi kunne diskutere cases og dele viden og nørde. Og jeg lover dig, at der bliver nørdet igennem! På et plan, som er uhyggeligt sjovt, hvis man er nørd,” griner Peter Rogge, som er fysioterapeut i Fysiodanmark i Ballerup og en af gruppens bagmænd.

I dag tæller gruppen 1498 medlemmer, primært fysioterapeuter fra Danmark, krydret med specialister og fysioterapeuter fra England og Norge og en enkelt speciallæge i ortopædkirurgi.

Tæller man opslag efter emner, har medlemmerne diskuteret mere end 40 forskellige problematikker, som spænder lige fra brækkede kraveben og hypermobile svømmeskuldre til afklemninger og nerverodstryk.

Kort vej til afklaring

Opslagene kommer ofte fra fysioterapeuter, som har spørgsmål til udredning eller behandling af en patient. Og ofte går der maks. en time, før et svar tikker ind – og en tråd kan udvikle sig til lange diskussioner med 50 kommentarer og bidrag med konkrete artikler, videoer og henvisninger til specialister og sygehuse med specialer i området.

Som i efterårsferien, hvor en trådstarter skrev ind med tvivl om en patient med scapula alata, eller på dansk, englevinge. Her blev tråden hurtigt til en dialog mellem trådstarter og en specialist i skulderproblematikker. Efter en time anbefalede specialisten, at patienten blev henvist til Glostrup Hospital. Og fik et kæmpe tak til gengæld.

”Det er jo fantastisk, både for fysioterapeuten og for patienten, men også for resten af gruppens medlemmer, for vi kan jo blive inspireret af at læse med,” siger Peter Rogge, og fortsætter:

”Jeg får helt gåsehud, for den her kollega får virkelig hjælp! Og næste gang vi andre ser den problematik, så er vi allerede tættere på, hvad det er. Det er lige præcist dét, netværket kan.”

Kirurg er også aktiv

Hovedparten af gruppens medlemmer er fysioterapeuter, som interesserer sig for skulderlidelser. Men gruppen har også selskab af en privatpraktiserende ortopædkirurg. Lægesynsvinklen er kærkommen, for kirurgen typisk besidder en anden viden og kan komme med andre input, forklarer Martin Bjerg, fysioterapeut og medstifter, med et eksempel:

”Det er meget tilgængeligt, nemt og hurtigt. Jeg havde en patient, som var allergisk over for binyrebarkhormon, og jeg tænkte, om man kunne prøve et andet medikament. Patientens læge var i tvivl, men så skrev jeg til kirurgen, og der gik et kvarter, så havde jeg et svar.”

I det hele taget oplever de, at netværket giver adgang til genveje, som kan få patienterne hurtigere i gang med den rette behandling, uanset om det er ny medicin, en specialist eller en fysioterapeut i en anden del af landet. For deltagerne deler gavmildt ud af egne faglige erfaringer.

”Men det er klart, at man skal tage inspirationen med et gran salt. Nogle gange er det deltagernes meninger og holdninger, man får, andre gange er det evidens. Man skal kunne sortere i det,” siger Martin Bjerg. Peter Rogge er enig og understreger, at fysioterapeuter generelt tænker meget over, hvad de skriver i indlæggene.

”Men man skal også have lov til at skrive noget, der er lidt anderledes. Det er det, der er det sjove. Det er også derfor, vi gerne vil have andre faggrupper med, som f.eks. speciallæger, så vi kan få nogle andre vinkler på.”

Netværket virker i den grad efter hensigten, så Peter Rogge og Martin Bjerg har et stort håb om, at endnu flere fysioterapeuter vil melde sig ind i deres skuldernetværk, og at endnu andre vil skabe deres egne specialiserede grupper.

”Jeg synes, at gruppen fungerer så godt, at det er synd, hvis ikke alle fysioterapeuter kender muligheden. For det er fagligt super tilfredsstillende at kunne lægge noget op og få hjælp, og det er fagligt super tilfredsstillende at kunne hjælpe.”