Motion skal gøre kemoterapi mere effektiv
Hvad forsker du i?
Jeg forsker i, hvilken rolle træning og motion har før, under og efter et kræftforløb. I det her projekt, som er ledet af sygeplejerske Eva Kjeldsted Jensen, er jeg med til at se på, hvordan træning påvirker behandlingen med kemoterapi. Vi har en hypotese om, at træning kan hjælpe medicinen til at virke bedre – og at det derved kan forstærke effekten af kemoterapi og reducere tumorens størrelse mere.
Hvordan gør I?
Alle kvinder, der skal igennem et brystkræftforløb, hvor de får kemoterapi før operationen, får et tilbud om træning. Vi har rekrutteret 66 kvinder, og målet er at nå op på 120. De får superviseret træning tre gange om ugen, som består af en halv times højintensitetsintervaltræning og en halv times styrketræning. Vi kigger primært på størrelsen af tumoren, når de får diagnosen og igen, når de skal opereres. Vi undersøger også på tumorvævet, og hvis det har større og flere blodkar, kan det betyde, at kemoen kan komme bedre til og skrumpe tumoren mere effektivt. Vi forventer samtidig, at vi kan få patienten i bedre form, så hun kommer bedre igennem forløbet og ud på den anden side af operationen.
Hvad håber du kommer ud af det?
Det ultimative vil være, hvis vi kan bevise, at træning under kemoterapi har en positiv effekt på tumorskrumpning. Så har vi belæg for, at alle skal tilbydes træning, mens de går i kemoterapi op til operation.
Hvis vi ikke kan det, så får vi dokumentation for mange andre gevinster. Vi måler f.eks. symptomer som kvalme, smerte og træthed før og efter træning. Det lader især til at være en af de store gevinster ved træningen.
Om projektet Neo-Train
Tidshorisont
I juni 2021 blev de første patienter rekrutteret til Neo-Train. Målet er 120, og lige nu er 66 patienter med i projektet.
Finansiering
Projektet er støttet af Krista og Viggo Petersens Fond, Region Sjælland, COMPAS støttet af Kræftens Bekæmpelse, Helsefonden, Dansk Kræftforskningsfond, Dagmar Marshall Fond og Aase og Ejnar Danielsens Fond.
Samarbejdspartnere
Neo-Train er sygeplejerske Eva Kjelsted Jensens ph.d.-projekt. Det er et samarbejde mellem University Hospital Southampton, Sjællands Universitetshospital, COMPAS og forskningsenheden PROgrez.