Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Tape som fysioterapeutisk redskab

TAPENING / Selv om tape er blevet en almindelig del af den fysioterapeutiske intervention, mangler der stadig evidens for effekten af at bruge tape. Tape har især vist sig i studier at kunne reducere smerter og dermed gøre det lettere for patienter at gennemføre en genoptræning.<br/><i>Faglig artikel - kræver login</i>
Foto: Henrik frydkjær
Resumé
Fysioterapeuter anvender tape til forskellige patientkategorier og til idrætsudøvere på både motions- og eliteplan. Tape anvendes i forbindelse med forebyggelse, behandling og genoptræning, og hvor målet er at korrigere for ubalancer i muskulaturen, at støtte ustabile led og at forbedre kontrollen af bevægelser. Der findes to typer tape, den faste og den elastiske tape; ofte kaldet kinesiotape. De to tapeformer supplerer hinanden og kan anvende alene eller begge på en gang. Artiklen gennemgår udvalgt viden på området af relevans for fysioterapeuter.

 

Del eller udskriv siden
9 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Lia Ellehuus, digital marketingkonsulent

  Hej Susanne
  Tak for din henvendelse. Danske Fysioterapeuter kan ikke komme med konkrete anvisninger på behandling. Vi vil foreslå, du kontakter din praktiserende læge eller fysioterapeut. Du kan finde oplysninger om fysioterapeuter på sundhed.dk og på http://www.krop-fysik.dk/find-din-fysioterapeut/

  Med venlig hilsen
  Lia Ellehuus, digital marketingkonsulent i Danske Fysioterapeuter
 • Susanne Føns Lomholt

  På apofys brugte vi tape til min dropfod, der gik i kraftig inversion under gang efter apopleksi. Det virkede . Foden blev mere og mere i stand til at bekæmpe inversionstendensen. I dag klarer jeg mig uden tape. Men har meget store problemer med en for stærk quadriceps og svage hasemuskler og svag Glut med. Har I erfaringer med at tapning kan lette spasmerne ?
 • Test Testing Testesen

  Hej Daniel
  Så virker linket til referencelisten.

  Med venlig hilsen
  Anne Larsen
  Danske Fysioterapeuter
 • Daniel Thinggaard Thaysen

  Er det muligt at få et link til litteraturlisten? Når jeg klikker på linket siger den at siden desværre ikke er tilgængelig.
 • Anne Guldager

  Kære Anette Lynbech

  Jeg håber, at nogen med mere viden på området kan bidrage med svar på dit spørgsmål, men i den mere kuriøse afdeling antyder denne video, at katte ikke nødvendigvis reagerer hensigtsmæssigt på tape. Fortsat god fredag :-)

  https://www.youtube.com/watch?v=mdBegLNE6OU

  Med venlig hilsen
  Anne Guldager
  Redaktionschef, Danske Fysioterapeuter
 • Anette Lynbech

  Jeg er cert. dyrefysioterapeut for hund og kat. Jeg ser mange skævvridninger af ben efter en korsbåndsopr. Derfor er jeg meget interesseret i om man evt. kan bruge tapening i den veterinære verden. Har I kendskab til materiale som evt. kunne hjælpe mig videre.
  mvh. Anette
 • Jens Olesen

  Problemet bliver da ikke mindre hvis artiklerne ikke anvender begreber konsistent.
  Uanset at jeg er enig med dig i at alle fysioterapeuter bør gøre som de synes er bedst - og bedst kan;-)
 • Bente Andersen

  Kære Jens. Det, der beksrives, står i artiklerne. Stop nu, og læs artiklen for det, den er: en gennemgang af, hvad der kan findes på området, med emner. Og hvis du er interesseret: så kan du gå igang med forskning på dette område, for det er en absolut nødvendighed, hvis der overhovedet skal skabes eller arbejdes frem mod bare den mindste evidens. Og ja: Alting kan virke, hvis man tror på det. Men ved du hvad: Du gør, som du synes er bedst. God dag, fra Bente
 • jens Olesen

  Kinesiotape som neurologisk facilitering

  Hvilket belæg har i for, at kinesiotape er NEUROLOGIS faciliterende i ovenstående og ikke bare FACILITERENDE, Og hvad betyder facilitering............????? Det er et normativt og Bobath inspireret udokumenteret begreb i sig selv, med mindre i har nogle andre kilder at referere til end dem jeg kender. Uanset jeg anerkender at man stimulere og forstyrre med sine hænder eller tape og berøringer i øvrigt, men hvordan blev det pludseligt til et positivt ladet begreb som facilitering............Jeg spørger bare.

  Uden at have læst studierne i refererer til er det studier på børn..........og ikke voksne eller ?????Hvordan var det så lige koblingen kom til en generalisering, som implicit følger i overskriften; Kinesiotape som neurologisk facilitering?

  Det er da muligt at børnene er blevet bedre til at rette ryggen og muligvis også at det har noget med tapen at gøre men, det kan da også være mange andre ting.............Eller hvad?

  Hvis kinesiotape er det nye revolutionerende faciliteringsværktøj indenfor neurologi - så kræver det at de som er stærke i troen heromkring, både patienter og terapeuter skal blindes ud, før jeg ihvertfald kan tro og især stole på miraklet.Indsend kommentar