Der skal være nogen, der spørger dig: “Hvordan har du det?”
Christian Karlsen kunne mærke angsten i det sekund, den unge mand trådte ind ad døren. Hans krop var urolig, blikket flakkede. Christian Karlsen fik patienten, en ung mand på 18-19 år, flygtning fra Iran, til at sætte sig. Den unge mands uro forplantede sig til stolen, der begyndte at bevæge sig fra side til side. Så begyndte den unge mand at tale om en oplevelse i sit hjemland, der havde sat sig som et dybt traume i hans krop.
Christians fem bedste råd
- Tag dine reaktioner alvorligt: Man kan ikke forberede sig på alt. Men hvis du mærker noget, der føles forkert, og du tager det med hjem og funderer over det om natten, så lyt til det. Du skal udvikle din egenbevidsthed og en selvindsigt. Og så skal du tage det med til ledelsen og sige det højt.
- Sørg for en stille indflyvning: Hvis der er noget på arbejdet, der presser sig på, har vi på min arbejdsplads noget, vi kalder stille indflyvning: Her kan jeg f.eks. spørge en kollega: Hey, har du tid? Jeg har lige oplevet noget voldsomt. Så skitserer jeg det i grove træk. Kollegaen kan så sige ja eller nej, hvis han eller hun selv er fyldt op. Hvorefter man så spørger en anden kollega.
- Stol på din metode: Hvil i din funktion: Hvad er din funktion i forhold til, hvad der er aftalt? Hvis patienten begynder at bevæge sig lidt for langt ind i traumet, så styr samtalen i det terapeutiske rum. Luk den. Sig: Det, du har på hjerte, er vigtigt, men jeg skal lige passe på dig. Og på mig. Så nu håber jeg, at det er ok, jeg drejer samtalen et andet sted hen. Min pointe er: Hvis du har et sigte, et behandlingsmål, en aftale, så vend tilbage til den, hvis du mister styringen i en behandlingssituation.
- Nulstil rummet: Jeg er inspireret af en række åndedrætsøvelser, udviklet af Wim Hof, som jeg gør fast efter en endt arbejdsdag. Det tager typisk 20 minutter og udføres liggende på gulvet på en måtte. Hver patient efterlader jo et aftryk. Fysisk og psykisk. De her øvelser nulstiller rummet og mig selv.
- Indfør Fiskebænken: En Fiskebænk er et rum, vi har en gang om ugen. Vi mødes i en gruppe og taler lige ud i luften om, hvad vi har på hjerte i 3-4 minutter hver. Ingen kommenterer. Til sidst afslutter gruppen med et: “Tak, fordi du delte,” og jeg siger: “Tak, fordi jeg måtte dele.” Det er en slags kollektiv ventil, hvilket er fedt: At alt ikke er individuelt. At man ikke kun har ansvar for sig selv.
Det var Christian Karlsens første møde med patienten. Et møde, der skulle afklare, hvilken fysioterapeutisk behandling der skulle sættes i gang. Der stod ikke meget i journalen. Han var derfor ikke forberedt på den fortælling, han blev vidne til.
“Den oplevelse jeg lyttede til havde en voldsomhed, jeg aldrig nogensinde havde mødt før,” fortæller Christian Karlsen.
Tema om den grænseløse hjælper
Omsorg, empati og medfølelse er en ufravigelig del af den faglige identitet. En god terapeut er også god til at lytte. Men hvor går grænsen for omsorgen? Kan empatien blive for stor – og hvad er omkostningerne?
To eksperter og tre fysioterapeuter giver deres bud på, hvordan man sætter sunde grænser i patientarbejdet. For ens egen – og for patienternes skyld.
Suget ind i fortællingen
Christian Karlsen havde kun været ansat ved Rehabiliteringscenter for Flygtninge i Aalborg i to uger. Alle stedets patienter er traumatiserede flygtninge med diagnosen PTSD, så det var ikke hans første traumepatient.
Oveni det kom Christian Karlsen fra psykiatrien, hvor han i over fem år var vidne til mange voldsomme skæbner, mange tunge, personlige fortællinger. I årevis har han altså dagligt både lyttet til og mærket, hvordan angst, depressioner og traumer manifesterede sig kropsligt hos sine patienter. Men mødet med den unge mand ramte ham på en ny måde. En måde han ikke havde prøvet før. Mere kropslig, som Christian Karlsen forklarer:
“Patienten fortalte mig, at han havde set sin far blive dræbt, likvideret, lige for øjnene af ham. Måden han fortalte det på, mængden af detaljer, var så levende, at jeg blev suget fuldstændigt ind i situationen, og lige pludselig var det som om, at hans smerte blev min. Alt han følte, følte jeg også,” forklarer Christian Karlsen.
Var uforberedt på grusomheden
Sessionen med den unge mand varede godt en time, hvor Christian Karlsen både nåede omkring et sanserum, for at forsøge at nedregulere den unge mand, og ud i en fælles gårdhave, da patienten gerne ville ryge.
“Jeg rykkede rundt. Både fordi jeg forsøgte at få hans krop i ro og fordi, jeg mærkede, at patientens fortælling var gået ufiltreret igennem mig,” forklarer Christian Karlsen.
Fortællingen mødte ikke, som det normalt ville gøre, et professionelt panser undervejs. Det røg igennem og satte sig fast. “Helt ind i hjertekulen,” som Christian Karlsen formulerer det.
Han forklarer, at i arbejdet med den type af patienter, som han både har haft i psykiatrien, og som han i dag har på rehabiliteringscentret, ligger en risikofaktor, nemlig den kropslige spejling i patienten.
“Den resonans, der er fra patienten, kan indvirke i større eller mindre grad på dit nervesystem. Du kan forsøge at opretholde et professionelt nærvær, og det gør vi alle. Men du skal konstant være opmærksom på ikke at blive kompromitteret som menneske,” understreger Christian Karlsen, der bedst forklarer det skete med, at han var uforberedt på, hvor grusom historien var.
“Jeg blev ramt af ondskaben i fortællingen. Samtidig virkede han yngre, end han var. Han lignede et barn. Så jeg tror også, at det var derfor, jeg instinktivt fik større omsorg for ham. Lysten til at lindre hans smerte kom hurtigt og var ret intens,” forklarer Christian Karlsen.
Gik rundt med det alene
Måske så Christian Karlsen lidt underlig ud i ansigtet, da han efter en time sagde farvel til den unge mand. En kollega spurgte i hvert fald, om han var ok. Kort efter kom hans leder også forbi, og allerede dagen efter fik Christian Karlsen ekstraordinær supervision.
“Jeg har arbejdet i kulturer, der ikke tillod et rum, hvor jeg kunne tale om, at jeg havde det skidt med nogle af de sygdomshistorier, jeg også tidligere har lyttet på. Jeg har for ofte fået lov til at gå med ting alene,” fortæller Christian Karlsen, der fremhæver, hvor betydningsfuldt det er for ham, at han i dag arbejder på en arbejdsplads, der organisatorisk og kulturelt passer på ham.
Christian Karlsen er inspireret af en række åndedrætsøvelser, som han gør fast efter en endt arbejdsdag for at nulstille sig selv og rummet, han er i.
“I mit job er det en præmis, at der er oplevelser med patienter og traumehistorier, du har svært ved at rumme. Pointen er, at jeg ikke får lov til at bære fortællingerne alene,” siger Christian Karlsen, der også siden episoden med den unge mand har været vidne til stærke fysiske og psykiske reaktioner på voldsomme traumefortællinger. Dog sjældent i den kaliber.
“Men det gør hele forskellen, at der for eksempel er nogen, der spørger mig: Hvordan har du det?”, pointerer Christian Karlsen.
Klar rollefordeling
I dag er han også væsentligt mere tryg i den klare rollefordeling, der er stukket ud fra ledelsens side, hvor han i højere grad ser sit job som den, der komplementerer den tværfaglige behandling, herunder psykologernes traumebehandling.
“Psykologerne taler traumerne igennem. Jeg kan så enten arbejde nedregulerende, hvis der er behov for det eller gå videre med traumebehandlingen, f.eks. på en mere aktiverende måde via grænseøvelser eller bevægelser, der sigter mod en formidling af den kropslige energi, patienterne oplever,” fortæller Christian Karlsen, der i dag afgrænser sine patienter, hvis de går alt for dybt ind i at fortælle om deres traumer.
“Det er ikke fordi, de ikke må fortælle. Det skal de, for at jeg kan hjælpe. Men der er situationer, hvor jeg stopper dem og siger: Det er vigtigt, det du fortæller mig, men lad os lige holde fokus i forhold til de konkrete strategier, vi arbejder med lige nu og her, og hvad jeg som fysioterapeut kan hjælpe dig med,” fortæller Christian Karlsen.
Vi har interviewet
Christian Karlsen
37 år. Fysioterapeut ved Rehabiliteringscenter for Flygtninge i Aalborg.
Uddannet i 2015.
Specialistgrad i Basic Body Awareness Therapy.
Ekstern underviser, UCN, Aalborg.
Gift og har to børn.