Jeg håber, at vi kan udpege børn med CP langt tidligere
Hvad forsker du i?
Jeg er en af flere forskere, der i projektet CP-EDIT skal støtte op om børn med cerebral parese og deres familier. Et af vores helt store mål er at stille diagnosen CP langt tidligere, end vi gør i dag. CP er en forstyrrelse af hjernens udvikling, der opstår tidligt, allerede under graviditeten eller hos det nyfødte barn. De fleste danske børn får diagnosen, når de er cirka 13 måneder gamle. Vi vil gerne stille diagnosen, før barnet bliver 6 måneder. For så kan vi tilbyde børnene træning på et tidspunkt, hvor hjernen er mest plastisk. CP kan ikke helbredes, men man kan bedre funktionsniveauet med målrettet træning.
Hvordan gør I?
Vi vil screene cirka 500 børn, der er i risiko for CP. Vi forventer, at vi vil finde cirka 160, som vi vil følge med neurologiske og motoriske test samt MR-scanning og genetisk undersøgelse.
Halvdelen tilbydes også deltagelse i kontrolgruppe eller træningsintervention. I træningsgruppen kommer en fysio- og ergoterapeut hjem til familien og tilbyder træning i hjemmet i et halvt år. Hvis der er sideforskel på måden, barnet bruger arme og ben, går terapeuten ind og træner siden, så vi stimulerer hjernen, og siden bliver stærkere.
Hvad håber du kommer ud af forskningen?
Jeg håber, at vi kan udpege børn, der er i høj risiko for CP langt før, så de kan få tidlig målrettet træning og forældrene viden og støtte. Og så håber jeg, at studiet vil bane vej for et udrednings- og opfølgningsprogram på nationalt niveau. Så vi fysioterapeuter i fællesskab kan blive rigtig gode til at bruge de evidensbaserede måleredskaber, der findes på området.
Om projektet CP-EDIT
Tidshorisont
Projektet inkluderer børn fra 1. april 2023 og slutter i april 2027.
Samarbejdspartnere
Projektet bliver drevet af en tværfaglig gruppe med professor Christina Høi Hansen, Rigshospitalet, overlæge Gija Rackhauskaite, Aarhus Universitetshospital, fysioterapeut Mette Johansen, Aalborg Universitetshospital, læge Rebekka Alison Fabricius, Rigshospitalet samt Lene Weber med flere.
Finansiering
Projektet er støttet af Elsass Fonden, Rigshospitalets introduktionsstipendium, Danske Fysioterapeuters fond for forskning, uddannelse og praksis, Dr Louise Fonden og Region Nordjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond