Vi udfordrer vores eget DNA
Hvad forsker du i?
Jeg leder et større projekt, som udfordrer vores egen forforståelse eller DNA: Virkningen af træning før og efter total knæ- og hoftealloplastik. Vi har en terapeutisk forforståelse, der handler om, at hvis man træner før eller efter operation, kommer man sig hurtigere bagefter. Men der ligger ikke særlig meget videnskab på, om det faktisk forholder sig sådan. Flere studier har sammenlignet forskellige typer træning med hinanden, men få har gået planken ud og sammenlignet med ingen træning.
Hvordan gør I?
Vi er ret langt. Et delprojekt – om træning før operation – er offentliggjort. Vi har netop afsluttet inklusionen i et andet delprojekt på Bornholm, hvor vi har randomiseret 168 personer til tre grupper.
Én gruppe får virtuelt understøttet hjemmebaseret genoptræning, en anden får det samme som hjemmetræning efter instruktion, og en tredje gruppe får slet ikke ordineret terapeutiske øvelser. Vores hypotese er, at begge typer genoptræning vil virke bedre end ingen. Men vi ved det ikke.
Hvad håber du, kommer ud af din forskning?
Projekterne vil hjælpe med at evidensbasere vores genoptræningstilbud og understøtte en patientsamtale om effekt af træning før og efter disse operationer. Et af delprojekterne er faktisk født ud af et kommunalt ønske om at undersøge, om det digitale øvelsesværktøj ICURA er effektivt nok. Hvordan er effekten sammenlignet med en klassisk øvelsesinstruktion og en folder, patienten får med hjem? Det er så endt med at blive et forskningsprojekt i stor skala.
Om projektet
Samarbejdspartnere
Merete Nørgaard Madsen, ph.d.-stud., Rasmus Husted, post.doc., Troels Mark Christensen, forskningsfysioterapeut, Birk Mygind Grønfeldt, forskningsassistent.
En række kommunale genoptræningscentre, forskningsenheden Progrez og Forskningsenheden for Almen Praksis i Aalborg og København.
Tidshorisont
Projektet startede i 2018 og vil fortsætte 3-5 år frem. De første resultater kommer ud i 2021 og 2022.
Finansiering
Region Hovedstadens Tværspulje, Amager-Hvidovre Hospital og Danske Fysioterapeuters forskningsfond. Der søges fortsat ekstern finansiering.