Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

"Jeg følte mig forkert sammen med de tynde"

TEMA OM OVERVÆGT // Hanne Dahl er i gang med at ændre de små vaner, og det hjælper, når det foregår i et fællesskab med ligesindede.
Foto: Jesper Voldgaard

”Det er vildt livsbekræftende at være her. Det er fantastisk at gå ind i træningssalen, for alle kan være med, og vi har et sammenhold og en opbakning, som gør, at man kan træde afslappet ind i salen,” siger Hanne Dahl.

Hanne Dahl er patient på tredje og sidste modul på Livsstilscenter Brædstrup. Hendes overvægt kan ikke forklares ud fra en simpel formel, men indgår i en kompleks fortælling, der handler om for mange kilo, diabetes og gigt. Tilsæt en fyring og en skilsmisse. Derfor handler det for Hanne Dahl ikke om at tabe et bestemt antal kilo, men om at ændre små vaner.

”Jeg har lært, at jeg først og fremmest skal bevæge mig mere og lære at spise anderledes. Efter jeg er blevet skilt og børnene er flyttet hjemmefra, så spiser jeg alene derhjemme, og det har jeg svært ved at administrere. Nu forsøger jeg at få nogle gode vaner og arbejde videre ud fra det. Så håber jeg, at vægttabet kommer.”

Hanne Dahl har prøvet at gå i fitnesscenter, men det var ingen succes.

”Alle vendte sig om, da jeg trådte ind ad døren – eller sådan følte jeg det. Jeg blev ved med at sige til mig selv, at de bare kiggede, fordi jeg var ny. Men jeg følte mig forkert sammen med alle de tynde. Der var ikke nogen i min størrelse. Det er der her, og vi bliver accepteret, som vi er, uanset størrelse. Det er befriende.”

Dans bag gardinerne

Ud over fællesskabet med de andre, så fremhæver Hanne Dahl musikken og bevægelserne:

”Vi danser meget, og det er skønt. Musikken gør mig glad og frigiver noget i mig. Vi har også lavet øvelser, hvor man sidder på en stol og alligevel kommer til at svede, andre gange får vi pulsen op, så der er stor variation i øvelserne. I dag har vi spillet tennis med balloner og en fluesmækker, og det skal jeg prøve med min familie, når jeg kommer hjem.”

Hvordan vil du inkorporere motionen i din hverdag, når du kommer hjem?

”Motion er også at gå en dejlig tur i skoven eller at spille høj musik derhjemme, trække gardinerne for og danse i en time. Jeg vil også træne med elastikker, mens jeg ser tv. Jeg synes, jeg har fået blik for den motion, som jeg kan flette ind i min hverdag.”

Del eller udskriv siden
0 kommentarer