Artikel fra Fysioterapeuten

Hent artiklen som pdf
Tidligere numre

Behandling af langvarige følger efter hjernerystelse

FAGLIG ARTIKEL // Center for Hjerneskade i København har oprettet en enhed, der tager sig af behandling af patienter med langvarige gener efter en hjernerystelse. Artiklen giver et overblik over behandlingen med fokus på fysioterapeuternes opgaver.

Center for Hjerneskade (CfH) har i mange år behandlet mennesker med langvarige følger efter hjernerystelse. Da denne gruppe patienter ikke fik tilstrækkelig udbytte af centerets vanlige intensive genoptræning, der er målrettet mennesker med erhvervet hjerneskade, blev der i 2010 oprettet en tværfaglig commotio-enhed og et specifikt behandlingstilbud til voksne med langvarige følger efter hjernerystelse. I 2018 blev det besluttet, at commotio-enheden også skulle tilbyde behandling til børn og unge.

De fleste af de patienter, der kommer på CfH med følger efter hjernerystelse, er forholdsvis hårdt ramt. De har et komplekst symptombillede og er oftest ude af arbejdsmarkedet, enten på grund af sygemelding eller opsigelse på grund af fravær, eller fordi de har taget orlov fra uddannelse.

Del eller udskriv siden
6 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Henriette Henriksen

  Kære Lærke
  Jeg er faktisk ikke helt sikker på, at det er en valideret version, men hvis du sender mig en mail, kan jeg sende dig den danske udgave, som vi bruger. I Dansk Center For Hjernerystelse undersøger vi netop nu, om det er en officiel dansk udgave, hvis ikke vil vi sørge for at få oversættelsen valiederet.

  Du kan skrive til mig på Henriette.Henriksen@cfh.ku.dk

  Vh
  Henriette Henriksen
 • Lærke Holte Narp

  Hej Henriette

  Tak for gode artikler. Findes Rivermead Postconcussion Symptom Questionaire i en dansk oversættelse?
  På forhånd tak. Mvh Lærke
 • Henriette Krøier Henriksen

  Kære Susanne

  Neuro-inflammation og funktionel medicin er lidt udenfor min 'comfort-zone' og er ikke noget vi arbejder med på CfH. Der er ikke i litteraturen studier, der belyser sammen med hjernerystelse.
  Men det giver selvfølgelig god mening, at tænke det 'hele menneske' med, når man behandler patienter med hjernerystelse og eksempelvis ift kost, giver det da mening at give kroppen og hjernen de bedste betingelser for heling.
  vh Henriette
 • Susanne Egsgaard Christensen

  Tænker I at neuro-inflammation, kan komme på tale i de her tilfælde og i så fald behandling af dette, når man slår hovedet / hjernen. Jeg ved, der er mange der arbejder med funktionel medicin, der også ville angribe den vinkel. Og tak for gode artikler :-)

  Mvh. Susanne Christensen
 • Henriette Krøier Henriksen

  Kære Ilse

  Tak for din kommentar, dejligt at du kunne lide dem. Vi samarbejder med optometrister på den måde, at vi koordinerer vores indsats med deres, som jo tit er temmelig energikrævende. Vi kan godt koordinere eksempelvis balancetræningen, så syns- og balancetræning supplerer hinanden. Vi laver ikke selve synstræningen, den laver patienten hjemme.
  Patienterne kommer primært fra Kbh området, men vi får patienter fra hele Sjælland, blot der er financiering.

  Hilsen Henriette

 • Ilse Herbst Jensen

  Tak for gode artikler, om et meget vigtigt område.
  Arbejder I sammen med optometrister, og hvordan ?
  Hvilke andre faggrupper arbejder I sammen med ?
  Kommer pt`erne kun fra Kbh området ?
Indsend kommentar