En sejr for faget
I denne udgave af Fysioterapeuten kan du blandt andet læse, at der tegner sig et politisk flertal på Christiansborg for at give patienterne direkte adgang til fysioterapi – altså at man kan få offentligt tilskud uden først at skulle have en lægehenvisning.
Nu skal man aldrig sælge skindet, før bjørnen er skudt. Jeg kan ikke love, at der kommer direkte adgang med tilskud nu – måske bliver det som forsøg, måske bliver det sparket til hjørne. Men det skal nok komme. For proppen er af flasken, og politikere diskuterer åbent på landsdækkende fjernsyn, hvor store fordele det vil give patienterne at kunne gå direkte til fysioterapeut.
Landets politikere, der helt frem til 2007 kun ville lade os behandle under lægehenvisning, åbner nu op for, at vi kan løse opgaver, der ellers ligger hos de praktiserende læger. Det er en enorm anerkendelse af vores fag og den udvikling, det har gennemgået.
Forslaget bliver mødt med bekymring fra de Praktiserende Lægers Organisation. Det er der ingen grund til. Alle undersøgelser viser, at fysioterapeuter er mindst ligeså gode som praktiserende læger til at opfange tegn på kritisk sygdom, når det gælder patienter med muskel-/skeletsmerter. Samtidig sikrer fysioterapeuter et lavere forbrug af unødvendig billeddiagnostik og sænker ventetiden – med alle de positive effekter, det har.
Der er allerede direkte adgang til fysioterapi i en række lande. Og ingen steder har det givet problemer for hverken patientsikkerhed eller økonomi – tværtimod. Fysioterapeuter i blandt andet Norge, Skotland og Holland har vist, at man trygt kan lade vores fag træde ud af lægernes skygge. Det er på tide, at vi også får lov til at vise det her i Danmark. Vi skal selvfølgelig være en del af den internationale udvikling frem mod en anerkendelse af vores særlige kompetencer som fag.
Direkte adgang viser, at det kræver et langt sejt træk at vinde nyt land for faget. Vi har som forening arbejdet for direkte adgang fra længe før, jeg blev formand.
Men netop fordi vi som fag står sammen i Danske Fysioterapeuter, har vi mulighed for at levere det lange træk, der giver de store resultater.
Samtidig er direkte adgang et eksempel på, hvorfor det er vigtigt, at vi sætter os ambitiøse mål for, hvor faget skal hen. Vi ved godt, at en universitetsbasering af vores fag og offentligt anerkendte specialuddannelser ikke er noget, der kommer i morgen. Men netop fordi vi ved det, og sammen kan tage det lange seje træk, så er jeg sikker på, at vores fag kommer til at spille en langt større rolle i det danske sundhedsvæsen i fremtiden.