Artikel fra Fysioterapeuten

Hent artiklen som pdf
Tidligere numre

Fysioterapi efter hjernerystelse

FAGLIG ARTIKEL // Artiklen giver et overblik over den aktuelle viden omkring fysioterapi til behandling af hjernerystelse.

I denne statusartikel bruges betegnelsen hjernerystelse om symptomer, der kan relateres til hjernens funktioner, mens egentlige skader på hjernens strukturer kaldes hjerneskade. Hjerneskader gradueres typisk på baggrund af Glasgow Coma Scale (GCS), og symptomerne fra en mild hjerneskade (mTBI) og en hjernerystelse uden hjerneskade (concussion) kan være svære at adskille uden specialundersøgelser på sygehuset eller hos speciallæge. Se tabel 1 for en mere uddybende beskrivelse af symptombillederne for hjerneskade og hjernerystelse.

Symptomerne efter en hjernerystelse er oftest en blanding af somatiske, kognitive og emotionelle symptomer (tabel 2) og kan variere både i antal, grad og varighed. Der kan desuden være en forsinkelse mellem selve traumet og udviklingen af symptomer.

Prognosen for en hjernerystelse vurderes generelt til at være god, og symptomerne forsvinder hos størstedelen af alle personer med milde hjernerystelser (2).

Del eller udskriv siden
2 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Morten Sebastian Høgh

  Kære Marianne Skole Sørensen,

  tak for roserne. I forhold til dit spørgsmål, så skal patienter altid udredes for alvorlig patologi - herunder også frakturer og overrivninger af ledbånd i bl.a. nakken. Så måske er det svaret på dit spørgsmål? Anbefalingen for røntgen i forbindelse med mistanke om skade på nakken fastlægges af sundhedsstyrelsen og de lægelige selskaber. Fysioterapeutens rolle er at være opmærksom på risici (i den akutte situation) og handle derefter (fx ringe 112).

  Hvis dette ikke svarer på dit spørgsmål skyldes det, at jeg bliver forvirret af brugen af 'mikro' og røntgen (du kan ikke se noget mikroskopisk på røntgen - det kræver vel et mikroskop?). Og der er, mig bekendt, ingen dokumentation for mikroskopiske forandringer i nakken, som kan (eller bør) undersøges hos levende mennesker med smerter efter et slag mod hovedet.

  Du er naturligvis meget velkommen til at skrive til mig direkte eller uddybe dit spørgsmål her.

  Med venlig hilsen
  Morten Høgh (morten@videnomsmerter.dk)
 • Marianne Skole Sørensen

  hej.
  Tak for en god oplysende artikel.
  jeg mener, jeg i en artikel / foredrag om hjernerystelse har læst ,man ved ptt med længerevarende hovedpine skal være opmærksom på, denne kan skyldes en mikroforskydning af halshvirvlerne v. skadens opståen eks hovedtakling i sport og man derfor anbefaler rtg. af col.cerv. ? Der der noget om det ?
  mvh
  Marianne Skole Sørensen
Indsend kommentar