Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Vestibulære træningsøvelser

Savner du inspiration til patienter med vestibulære problematikker? Her er et eksempel fra Rigshospitalet Glostrups Faldambulatorium. Eksemplet er til cirkeltræning på hold, og øvelserne gentages så mange gange som muligt i halvandet minut.

Rekvisitter

Til de vestibulære træningsøvelser skal du bruge 7 kegler, 7 ringe, 4 sæt interaktive FitLight lamper, der slukker ved berøring, en trampolin og en gul træpind.

Del eller udskriv siden
14 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Lars Henrik Larsen

  Kære Hanne,
  Alle fysioterapeuter i Danmark har grundlæggende viden om og uddannelse til at kunne undersøge og rådgive dig i en fortsat og målrettet aktiv tilgang. Aktivitet og træning er netop vejen mod at styrke balancen, men det er fornuftigt at målrette træningen i dialog med en fysioterapeut så du bedst effekt af træningen og du kan roligt rette henvendelse til enhver praktiserende fysioterapeut i dit lokalområde.
  Hvis du gerne vil i konktakt med en fysioterapeut som er godkendt som specialist, kan du evt. se på oversigten på https://www.fysio.dk/kurser--uddannelse/specialiseringsordningen/alle-godkendte-specialister

  Mvh Lars Henrik Larsen, Formand for Dansk Selskab for Fysioterapi
  #stærkefysioterapeuter
  #specialiseringsordningen
 • Hanne ernst

  har Ved udredning af min svimmelhed/ubalance ved gang på henholdsvis svimmelhedsklinikken og hos neurolog på OUH, fået konstateret stærk nedsat balancesans på begge ører. Jeg søger hjælp til forbedring af min situation, da ouh ikke kan gøre noget for mig.... har du evt. forslag. Jeg forsøger at være så aktiv som muligt, men kun ud fra egne erfaringer og træning. Kan du hjælpe, jeg er bosiddende på Fyn .
  Med venlige hilsener
  Hanne
 • Ole Overgaard

  Hej Jane
  Tak for svar. Når du skriver der ikke er evidens for - betyder det så et det ikke er undersøgt.
  Jeg er interesseret fordi jeg som sejler- og fysioterapeut , har mange års erfaring for at sidst på sejlersæsonen eller sidst på ferien , eller sidst i ferien er en klar tilvænning, som alle sejlere vil kunne nikke genkendende til. det vil jo så være interessant om man kan forberede sig på sæsonen og reducere eller undgå søsygen på turene

  Vh Ole
 • Lena Uekermann

  Ift. Fit light. kan man jo lige så godt plukke blomster eller samle op fra gulvet.
 • Lena Uekermann

  Jeg har brugt børnebolde, små, med forskellige farver/ tal og så en snor igennem og op i loftet, så kan borgeren enten ligge på briks eller sidde i stol, bolden sættes i gang og der fokuseres på variable kombinationer, farver eller tal.
 • Jane Østergård Lundbæk

  Hej Ole

  Der er så vidt jeg ved ikke evidens for effekt på transport syge, men det er bestemt min erfaring at synsstabiliserende træning også har effekt på det.
 • Ole Overgaard

  Hej.
  tak for spændende fagligt arbejde. Jeg bliver nysgerrig efter om det også vil kunne have en præventiv virkning i forhold til køresyge og søsyge ?
 • Katrine Storm Piper

  Hej Gitte
  Vi har max. 6 patienter på holdet af gangen og er kun 1 fysioterapeut med dem. Det er ikke optimalt, da det i mange tilfælde betyder, at de udfordrende øvelser må tilsidesættes af sikkerhedsmæssige årsager. Af samme årsag er det et krav, at patienterne har selvstændig gående balance for at kunne inkluderes på holdet. Har vi nogle, der enten fysisk eller mentalt er lige på grænsen til at kunne deltage, kan vi være nødt til at lukke for tilgang med færre end 6 patienter på holdet.

  Vi har oplevet fald, men det er heldigvis meget sjældent. Vi gør meget ud af, at øvelserne sættes op i sikre omgivelser med mulighed for at kunne støtte sig til væg, briks eller stol ved usikkerhed. Stationstræningen/cirkeltræningen gør også, at der kan veksles mellem mere eller mindre balanceudfordrende øvelser, så et færre antal patienter skal superviserers tæt.

  Hvis det på nogen måde er muligt selv at bestemme, hvor mange deltagere, der er på et hold, vil jeg derfor anbefale, at man ikke har mere end 3-4 patienter pr. fysioterapeut (selvfølgelig afhængig af fysiske niveau).
 • Gitte

  hvor mange borgere har i med ad gangen og hvor mange personaler? Har i oplevet borgere der er faldet i forbindelse med øvelserne?
  jeg arbejder med borgere med en demenssygdom ´både geriatriske og yngre borgere, men står ofte alene med et hold på omkring 5 borgere.
 • Katrine Storm Piper

  Hej Maja og I andre.
  Det er selvfølgelig muligt at lave øvelserne med andre cues end lys (i dette tilfælde Fitlight). Vi har f.eks. også brugt de ting Jane nævner og med god effekt, hvor ærteposer f.eks. skal flyttes fra side til side, der skal slås på post-its med tal på i rækkefølge, eller plastkopper skal flyttes på tid fra gulv til høj briks (evt. med tal på så det er nødvendigt at se på kopperne). Som nævnt i artiklen kan vi også bruge bogstaver, som skal findes på hhv. gulvet og derefter i loftet, hvorefter der sættes hovedbevægelser på.

  Det der gør, at vi i mange tilfælde vælger lysene og er glade for dem er, at vi synes, det i højere grad motiverer til at sætte tempoet op og til at udføre øvelsen i det hele taget. Der går ofte konkurrence i det og det interaktive moment stimulerer. Vi oplever også, at det er nemmere for de demente at udføre øvelsen, da det er nemt, at der skal slås på det, der lyser.

  Men i bund og grund er det om at bruge det, der er muligt og så er det kun fantasien, der sætter grænser.

  Held og lykke med øvelserne
Se flere
Indsend kommentar