Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Robotter kan ikke give omsorg

Nærvær, personlighed og medfølelse. Det skal sikre fysioterapeuternes rolle i fremtidens sundhedsvæsen, som er præget af nedskæringer og et hav af nye teknologier.
TV-lægen Peter Qvortrup Geisling styrede debatten om fysioterapeuternes rolle i fremtidens sundhedsvæsen på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2018. Foto: Heidi Lundsgaard.

Sundhed er danskernes nye religion. Der har aldrig været så meget opmærksomhed på danskernes sundhed, som i dag, hvor menigmand googler sig frem til en diagnose, hurtigere end lægen kan nå at sige ”recept”, og ny teknologi til genoptræning og behandling bliver sprøjtet ud på markedet.

Samtidig bliver der skåret i det offentlige sundhedsvæsen, og der er rift om de offentlige sundhedsjobs. Så hvordan ser fysioterapeuternes fremtid ud - vil der overhovedet brug være for fysioterapeuter i fremtiden? Det var spørgsmålet fra tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, som styrede en debat på Danske Fysioterapeuters fagkongres.

Og ja, det er der, lød det fra IT-ekspert Tanja Danner Nielsen fra IT-virksomheden NNIT. Men det kræver, at fysioterapeuterne gentænker deres rolle og byder stærkt ind i teknologien. For fysioterapien er allerede blevet digital, og hvis fysioterapeuterne ikke spiller aktivt ind, risikerer professionen at blive overflødiggjort af den teknologi, som allerede er på markedet.

”Jeg har fremtidens fysioterapeut i hånden,” sagde Tanja Danner Nielsen og løftede sin mobiltelefon.

Digital tvilling giver feedback

”I min telefon vil jeg have apps, der konstant kan måle og give feedback på min sundhedstilstand. Min telefon vil fortælle mig, hvis der er noget galt med min skulder, og hvad jeg skal gøre for at forebygge. Så hvorfor gå til fysioterapeut? I fremtiden vil sensorer og intelligent tøj måle mine bevægelser, man vil have sensorer under neglen, mens andre gadgets vil måle på min stemme og give mig feedback på mit humør, så jeg ved om jeg skal piskes, opmuntres eller hvile for at udføre dagens arbejde.”

Tanja Danner Nielsen mener, at man i fremtiden vil have en digital ”tvilling”, en digital opsamler af hver persons sundhedsdata, som kan give konstant individuel feedback på den enkeltes fysiske og mentale sundhedstilstand, ud fra de opsamlede sundhedsdata.

”Den kommer til at kende mig rigtig godt. Den vil vide, hvad jeg kan lide og ikke lide, og vil målrette information til mig, så jeg får at vide, hvad jeg skal gøre og hvorfor. Min digitale fys vil kende mig så godt, at den ved præcist, hvornår den skal få mig op af sofaen. Så hvorfor gå til fysioterapeut, når du har din digitale fysioterapeut lige ved hånden?”

Gå aktivt ind i kampen

IT-eksperten gav selv svaret. For selvom hun tror, at vi kun har set den spæde start af det digitale marked i dag, vil der stadig være behov for to ting, som gadgets ikke kan give, nemlig nærhed og relationer.

”Jeg tror ikke på, at robotter vil kunne give omsorg i fremtiden, uanset hvor dygtige de er til at indsamle og behandle data. Her skal fysioterapeuten komme i spil.”

Tanja Danner Nielsen sluttede med en opfordring til alle fysioterapeuter om at gå aktivt ind i kampen om teknologimarkedet.

”I dag er det nemt at lave apps til træning, og i fremtiden vil vi også se digital behandling. Markedet er ekstremt stort, der er en masse penge i det, og hvis I ikke går ind i det, er der andre, der gør det. Der er behov for jer til at påvirke det i den rigtige retning.”