Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Tab af muskelmasse stjæler ældres frihed

Sarkopeni vil udfordre fremtidens sundhedsvæsen. Her kan fysioterapeuter komme til at spille en afgørende rolle i både forebyggelse og behandling.
Tommy Cederholm deltog på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2018. Foto: Heidi Lundsgaard

21 procent af alle ældre over 85 år lider af sarkopeni. Det viser et nyere engelsk studie, publiceret i april 2017. En anden undersøgelse fra maj sidste år fandt, at cirka ti procent af alle mænd og kvinder over 65 år i Norden er skrøbelige og dermed i risiko for at udvikle sarkopeni.

De ældre med sarkopeni går langsomt, har få kræfter i hænderne, og de fleste har en lav BMI. De er svage, trætte og har et lavt aktivitetsniveau med udtalt fald i muskelstyrke. Skrøbelighed og sarkopeni fører til funktionstab, nedsat livskvalitet og øger risikoen for tidlig død.

Det er primært skrøbelige ældre, der udvikler sarkopeni, der er karakteriseret ved ikke-alderssvarende tab af muskelmasse. Ofte opdages sarkopeni alt for sent, når de ældre har mistet så meget muskelmasse, at det er svært at genopbygge den igen.

”Det er trist, for med den rette indsats på et tidligt tidspunkt kan man nemlig forebygge yderligere tab af muskelmasse og måske genvinde noget af det tabte. Og her spiller I en vigtig rolle, for I møder måske patienterne i forvejen og har redskaberne til at genoptræne dem”, sagde Tommy Cederholm til de fysioterapeuter, der overværede hans indlæg på fagkongressen. Tommy Cederholm er læge ved Karolinska University Hospital og professor ved Uppsala Universitet.

Find de ældre

De fleste med sarkopeni er i forvejen i kontakt med sundhedssystemet på grund af andre sygdomme, som f.eks. artrose. Men sygdommen får sjældent opmærksomhed fra læger og fysioterapeuter.

”Desværre er der ikke den store forståelse hos læger af betydningen af musklen som organ. Men musklerne har stor betydning for de ældres funktionsevne og mobilitet, og for energistofskiftet og glukosereguleringen. I sidste ende betyder det noget for de ældres livskvalitet, og deres muligheder for at klare sig selv, og øger deres risiko for tidlig død”, sagde Tommy Cederholm.

Inaktivitet kan føre til sarkopeni

Man taler om primær og sekundær sarkopeni. Den primære sarkopeni er relateret til aldersforandringer, mens den sekundære udvikles på grund af inaktivitet, anden sygdom (inflammatoriske sygdomme) og fejlernæring. Forskere fandt, i et mindre studie med raske ældre, at en reduktion af de daglige antal skridt fra 6000 til 1000 i 14 dage førte til et fald i muskelmasse i benene på 400 gr. pr. uge. Andre studier har set på fald i muskelmasse i forbindelse med indlæggelse på sygehus. Her har det vist sig, at patienterne kan miste op til tre kg muskelmasse.

”De ældre ligger for meget i sengene på de medicinske afdelinger, og på den måde er sundhedssystemet selv skyld i, at patienterne ender med at udvikle sarkopeni og har svært ved at genvinde styrken efter indlæggelsen”, understreger Tommy Cederholm.

Forebyggelse og behandling

Behandling og forebyggelse af sarkopeni omfatter kostomlægning, herunder kosttilskud, medicinsk behandling og træning af muskelstyrke.

”Alle ældre skal træne styrken, og de svageste med sarkopeni, der samtidig er underernærede, skal supplere træningen med proteintilskud og kostomlægning. De vil desuden ofte have brug for superviseret træning”, sagde Tommy Cederholm.

Del eller udskriv siden
0 kommentarer