Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Husk omsorgen, når du debatterer

HOLDNING // Direktør i Danske Fysioterapeuter, Karen Langvad, opfordrer til, at man holder fokus på bolden og undlader personlige angreb i debatindlæg.
"I Danske Fysioterapeuter skal vi have masser af gode debatter, hvor vi er skarpe på holdninger og udfordrer, inspirerer og flytter hinanden. Vi behøver ikke nødvendigvis at blive enige, men gerne klogere og med en oplevelse af at have bidraget til oplysning og måske selv at have lært noget undervejs. Men det skal foregå på en ordentlig måde," siger direktør i Danske Fysioterapeuter, Karen Langvad.

Jeg har over længere tid fulgt debatten på Danske Fysioterapeuters medier og oplever, at vores debattone til tider er meget hård. Det er ikke kun hos os – det er desværre et generelt problem både i Danmark og internationalt. I forbindelse med den seneste X Factor råbte studievært Lise Rønne vagt i gevær på grund af den meget hårde tone på de digitale medier. Samtidig bad hun danskerne om at tænke sig om, når de skriver til og om deltagerne i konkurrencen. Flere andre medier er ude i samme ærinde.

Jeg vil hermed tage opfordringerne med ind i Danske Fysioterapeuter. Danske Fysioterapeuter er det samlende fællesskab for fysioterapeuter – alle fysioterapeuter. Det er professionens styrke, at vi er sammen, uanset hvad vi beskæftiger os med og hvilke interesser og vinkler på faget og professionen, vi har. Sammen kan vi tage ansvar for hinanden og for, at vores profession og fag udvikler sig i den retning, vi ønsker.

Vi kan se forskelligt på tingene og være uenige. Men er det et problem? Det synes jeg ikke. Vi har i Danmark en grundlovsfæstet ret til at være uenige, samles og debattere med hinanden, fordi vi hylder den enkeltes ret til at ytre sig. Vi tror grundlæggende på, at vi sammen kan finde de bedste og mest holdbare løsninger.

I Danske Fysioterapeuter skal vi have masser af gode debatter, hvor vi er skarpe på holdninger og udfordrer, inspirerer og flytter hinanden. Vi behøver ikke nødvendigvis at blive enige, men gerne klogere og med en oplevelse af at have bidraget til oplysning og måske selv at have lært noget undervejs. Men det skal foregå på en ordentlig måde.

Min opfordring handler ikke om at være tandløs, konsensussøgende, udglattende eller politisk korrekt. Det handler om, at vi i vores debatter holder fokus på bolden og undlader personlige angreb. Alle skal have lyst til at tage del i debatten hos os. Sådan er det desværre ikke i dag. Jeg har oplevet medlemmer med spændende vinkler på vores fag takke nej til at dele disse på vores medier af skræk for, hvad man kan blive mødt med af personangreb. Sådan skal det ikke være hos os. Man skal trygt kunne give sit besyv med og gøre brug af sin demokratiske ret til at ytre sig uden risiko for udskamning, nedsættende ord, trusler og andet.

Jeg kommer derfor med en kæmpe opfordring til, at vi alle tænker os om, inden vi sætter os til tasterne og trykker på ‘send’. Vi er fysioterapeuter, vi er vant til at tale med mennesker, vi lever af det. Omsorg er en af vores kernekompetencer. Tag denne gode kompetence med ind i debatterne. Jeg har en regel for mig selv, når jeg modtager mails og andet, som jeg kan mærke trigger mig: Jeg rejser mig og trækker vejret og går en lille tur, før jeg svarer. Evt. sover jeg på det. For så når jeg lige at tænke mig om. Det virker for mig.