Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Brug af flere forskellige løbesko forebygger overbelastningsskader

FORSKNINGSNYT / Et nyt prospektivt 22 ugers studie fra Luxembourg tyder på, at man ved at bruge forskellige løbesko og ved at kombinere løb med anden idræt kan forebygge overbelastningsskader.

27-70 procent af alle motionsløbere får en overbelastningsskade i løbet af et år. Tidligere undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem løbemængde og antallet af løbeskader. Selvom man ikke har kunnet påvise, at brug af en bestemt type af løbesko kan forebygge skader, er der flere studier, der har fundet, at løbeskoene styrer, hvordan man løber, og i sidste ende hvordan det muskuloskeletale system belastes.

Et nyt prospektivt 22 ugers studie fra Luxembourg tyder på, at man ved at bruge forskellige løbesko og ved at kombinere løb med anden idræt kan forebygge overbelastningsskader. Data fra 264 motionsløbere indgår i studiet. Løberne var over 18 år og skulle løbe mindst en gang om ugen. Løberne indrapporterede deres løbeaktiviteter via et internetbaseret skema. Her gjorde de rede for, hvor ofte, hvor langt og hvor hurtigt de løb, hvor mange og hvilke løbesko de brugte, og om de dyrkede anden idræt ved siden af løb.

Undersøgelsen viste, at de, som løb mest og længst, også var dem, der brugte flere forskellige par løbesko. 87 motionsløbere fik en overbelastningsskade i de 22 uger, undersøgelsen varede. Over to tredjedel af skaderne var i muskler og sener, og det tog mere end en uge at komme sig over dem.

Som i andre studier fandt man, at tidligere skader øgede risikoen for at få en overbelastningsskade. De, der brugte flest løbesko, havde en 39 procent lavere lavere risiko for at få en overbelastningsskade. Disse løbere var de mest aktive, trænede regelmæssigt og havde deltaget i halvmaraton i året op til studiet. Det var også denne gruppe af motionister, der i højere grad end andre kombinerede løb med andre idrætsgrene.

Forskerne anbefaler i deres perspektivering, at motionsløbere gør brug af forskellige løbesko og supplerer løb med anden idræt.