Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Jeg vil anbefale alle at tage til Sverige

TEMA // På under to måneder fandt Nina Josephine Golding arbejde som fysioterapeut i Sverige. Sammen med sin kæreste har hun nu arbejdet i den svenske by Tibro i godt et år og tager hjem med masser af praktisk erfaring.
Fysioterapeut Nina Josephine Golding fandt arbejde i Sverige. Foto: Tommy Hvidtfeldt.

Hvilket job drømte du om, da du blev færdig?

Jeg tænkte, at det kunne være spændende at arbejde på en privatklinik, hvor der er meget diagnostisk arbejde. Min kæreste, som også er fysioterapeut, og jeg havde planlagt, at vi ville ud at rejse, før vi søgte job. Så da vi ikke kunne komme afsted på grund af corona, besluttede vi at tage til Sverige.

Havde det indflydelse på din beslutning, at det er svært at få job på Fyn?

Både og. Vi vidste, at det generelt var svært at få arbejde i Danmark, så vi syntes, det var oplagt at få en oplevelse ud af det. Og så tog vi af sted, fordi vi var eventyrlystne og gerne ville lave noget andet end at gå direkte i fast arbejde derhjemme.

Hvordan var processen med at få job?

Det var dejligt nemt. De har stor mangel på fysioterapeuter, så der er masser af jobs. Vi blev færdige i juni, og hen over sommeren tog vi kontakt til Nordisk Jobløsning, der satte os i kontakt med Närhälsan. Det er en kæde, der svarer mest til en privatklinik i Danmark. I midten af august havde vi fået job og skulle starte på arbejdet 1. oktober. Min kæreste og jeg er faktisk samme sted. På den klinik i Tibro, hvor vi arbejder, manglede de to fysioterapeuter og ville meget gerne fastansætte os begge.

Hvordan har det været at flytte til Sverige?

Det har været helt vildt godt, jeg vil anbefale det til alle. Jeg var utrolig nervøs for sproget, fordi jeg ikke kunne svensk. Jeg havde øvet mig lidt på Duolingo og set svensk tv, men det er jo begrænset, hvor god man bliver på den måde. Men inden for et par uger forstod jeg faktisk det meste, og jeg begyndte selv at tale noget svensk. Flere af vores venner fra studiet er også kommet hertil. Lige nu er vi 11 danskere, som bor i samme by og kender hinanden på kryds og tværs. Det er rigtig hyggeligt.

Følte du dig klædt godt nok på til dit første job?

Ja. Jeg vidste også, at når man er nyuddannet fysioterapeut, så skal man lige i gang. Jeg skulle bruge meget ekstra tid på at sætte mig ind i forskellige test og diagnoser. Men det kom hurtigt. På klinikken gav de os også rigtig god tid til at komme ind i, hvordan det var at være fysioterapeut i Sverige. De vidste, at vi var nyuddannede, så vi skulle også lige finde ud af, hvordan det overhovedet var at være fysioterapeut.

Hvilke slags patienter ser I?

Det er praktisk talt alle slags. Vi har mange, som kommer ind fra gaden med ondt i albuen eller knæet og spørger, hvad der er galt med dem. Men vi ser også patienter til genoptræning efter operationer. Vi har coronapatienter, der døjer med senfølger, gravide og smertepatienter, så det er meget blandet. Det har været utrolig fedt, fordi man får en bred erfaring.

Nina-Golding-main2.jpg

Hvor længe bliver I?

Vi tager hjem til jul. Det har været en utrolig god oplevelse. Det er også virkelig fedt at være her, fordi der er så meget natur. Hver weekend har været fyldt med naturoplevelser, og hele vores vinter brugte vi på langrendsski. Oprindeligt troede vi, at vi bare ville blive et halvt år, og nu ender vi på 15 måneder. Men vi har altid vidst, at vi bare ville være her for en periode, og jeg savner at have familie og venner tæt på.

Hvad er jeres plan, når I kommer hjem?

Vores plan er at rejse. Vi ser lige, hvor lang tid vi kan være af sted med hele verdenssituationen. Bagefter vil vi slå os ned i Aalborg-egnen. Så må jeg se, hvad der er muligt med arbejde. Jeg er stadig ret vild med tanken om at skulle arbejde meget diagnostisk. Og lige nu er jeg ikke nervøs for at søge arbejde i Aalborg. Jeg føler, at jeg er blevet godt klædt på.