Vi ser en ny patientgruppe med senfølger
Hvad forsker du i?
Vi har iværksat et projekt om senfølger efter covid-19 på Aarhus Universitetshospital. Cirka 10 procent af dem, som bliver syge af covid-19, oplever vedvarende symptomer, og i Region Midtjylland bliver cirka 1,5 procent af dem, der har haft covid, henvist til senfølgeklinikken.
Patienterne oplever typisk massiv mental træthed, nedsat fysisk kapacitet og nedsat koncentration og overblik, hvilket gør det svært for dem at klare de hverdagsaktiviteter, de kunne før.
Hvordan gør I?
Indtil nu har vi systematisk indsamlet data på 500 patienter. De svarer dels på spørgeskemaer, dels bliver de interviewet og får vurderet kognitiv og fysisk funktionsevne hos ergo- og fysioterapeuter.
Fysioterapeuterne bruger rejse-sætte sig-test og 6-minutters gangtest. Det er jo en ny situation, vi står i, og der er rigtig meget, vi ikke ved. Vi ønsker derfor at følge patienterne over tid og vil samarbejde med Aarhus Kommune, som ser en del af patienterne.
Hvilke tendenser ser I?
Vi kan se, at en rigtig stor andel af dem, der kommer i senfølgeklinikken og sendes til vurdering hos terapeuterne – 90-95 procent – har behov for genoptræning i kommunalt regi. Og så er det en anden patientgruppe end dem, vi oftest ser i hospitalsregi. De er yngre, gennemsnitsalderen er midt i 40erne. 70-80 procent er kvinder, og en stor andel har familie med små børn. Det er typisk folk, som har været vant til at træne og løbe og have et rigt socialt liv, og som nu er sygemeldt fra arbejdet. Det er også kommet bag på os, at kun 12 procent har været indlagt i forbindelse med sygdommen.
Hvad håber du, kommer ud af projektet?
Vi håber at blive klogere på, hvem der får vedvarende senfølger, hvordan det går patienterne over tid, og hvem der får svært ved at vende tilbage til arbejdsmarkedet.
Om projektet
Tidshorisont
Projektet startede september 2020 og fortsætter, så længe der er patienter på klinikken for senfølger efter covid-19.
Samarbejdspartnere
Projektet er forankret i Fysio- og Ergoterapi, AUH og DEFACTUM og foregår i samarbejde med Senfølgeklinikken for covid-19 på AUH og Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering, Hospitalsenhed Vest.
Finansiering
Fysioterapeut Trine Brøns Nielsen er ansat som videnskabelig assistent på tværs af AUH og DEFACTUM.
Derudover arbejdes der på ekstern finansiering, blandt andet med henblik på et fremtidigt ph.d.-studie.