Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

En GLAD mand

Søren Thorgaard Skou får Danske Fysioterapeuters Pris 2015 på 50.000 kroner for sin medvirken til udbredelsen af GLA:D-konceptet til fysioterapeuter og patienter over hele landet.
Foto: Lars Horn

”En af nyere tids største sejre for fysioterapifaget”. Det var store ord, Danske Fysioterapeuters formand Tina Lambrecht tog i brug i sin tale til årets modtager af Danske Fysioterapeuters Pris på 50.000 kroner.

Fysioterapeut, ph.d. Søren Thorgaard Skou får prisen for sin rolle i udbredelsen af GLA:D-konceptet, der indtil videre er nået ud til 250 fysioterapiklinikker, 600 fysioterapeuter og 7.500 patienter og ikke mindst både dagblade og andre medier.

”En sejr har mange fædre - og mødre”, sagde Tina Lambrecht med tydelig reference til professor Ewa Roos, SDU, der bragte ideen med sig fra Sverige og står bag GLA:D sammen med Søren Thorgaard Skou.

Fører forskningen ud til patienterne

Søren Thorgaard Skou var indstillet til prisen af tre kolleger fra Arkadens Fysioterapi i Aalborg, hvor han en dag om ugen arbejder med patienter og ser sin egen forskning ført helt ud til patienterne.  Og også Tina Lambrecht fremhævede Søren Thorgaard Skous evne til at forske på højt niveau og omsætte sin viden til klinisk praksis.

At han ydermere er beskrevet i indstillingen som en dejlig kollega har ikke trukket ned, men han får først og fremmest prisen for sit bidrag til den fysioterapeutiske dagsorden, sagde Tina Lambrecht:

”Jo mere, GLA:D-konceptet bliver udbredt, jo flere borgere med artrose får hjælp til at træne sig til et liv uden dyr medicin og risikabel kirurgi. Og så gør det jo heller ikke noget, at udbredelsen af GLA:D-konceptet har givet arbejde og nye arbejdspladser til fysioterapeuter rundt om i Danmark”.

Det stopper ikke her

”En sindssyg rejse” kaldte Søren Thorgaard Skou perioden siden han i 2010 søsatte et pilotprojekt på Arkadens Fysioterapi i Aalborg og til nu, hvor 600 fysioterapeuter har været på GLA:D-kursus, og som i takketalen fik andel i æren.

”Vi ville se, om det, de gjorde i Sverige et i 2010, også kunne gøres i Danmark og måske endnu bedre. I Sverige har de kun uddannelse, men vi ville prøve at lægge træning ind som en fast del, fordi vi ved, at træning virker så godt. Men en ting er, at der sidder to forskere på SDU og finder ud af, at nu skal vi implementere det her – uden fysioterapeuterne og patienterne var det aldrig gået”, sagde Søren Thorgaard Skou.

Søren Thorgaard Skou lovede forsamlingen, at det ikke slutter her. ”Sundhedsstyrelsen er netop kommet med en rapport om sygdomsbyrden i Danmark. Her ligger artrose i top 3 både hvad angår udbredelse, antal indlæggelser, besøg hos praktiserende læge, og hvor meget det koster samfundet. Dét er afsættet for, at vi skal fortsætte det gode arbejde”.

 

Del eller udskriv siden
0 kommentarer
×Skriv en kommentar
Indsend kommentar