Strukturerede forløb for patienter med Parkinson
Fra den 1. januar 2025 skal patienter med Parkinson indgå i de strukturerede forløb. På baggrund af din faglige vurdering, placeres patienten i den af de 5 forløbsfaser, som er relevant i forhold til patientens sygdomskarakter.
Der kan være mange symptomer på Parkinson, som kan skifte i både karakter og styrke over tid. Det medfører, at behandlingsindsatserne også kan variere alt afhængigt af, hvor i sit sygdomsforløb din patient er.
Du skal som fysioterapeut fungere som facilitator for, at patienten kan håndtere sin egen sygdom med et så højt aktivitetsniveau som muligt.
Det faglige og videnskabelige grundlag i de faglige anbefalinger
De faglige anbefalinger indeholder evidensgrundlaget for undersøgelse, klinisk vurdering, monitorering og behandling af patienter med Parkinson baseret på nyeste guidelines fra sammenlignelige lande, evidens og best practice.
De faglige anbefalinger bygger på en litteraturgennemgang af den foreliggende evidens indenfor Parkinson. Følgende typer af evidens kan indgå:
- Internationale og nationale kliniske retningslinjer og anbefalinger (herunder NKR)
- Oversigtsartikler (systematiske reviews, reviews og faglige kataloger)
- Nyeste evidens (som endnu ikke er medtaget i div. reviews e.l., f.eks. nyere randomiserede kliniske undersøgelser)
- Viden om ”best practice” i fysioterapi i praksissektoren.
I forbindelse med litteraturgennemgangen er der beskrevet de konkrete faglige anbefalinger om udredning, behandling (patientinformation, øvelser/træning, strategier for egenhåndtering og selvtræning) og forebyggelse.
De strukturerede forløb
De strukturerede forløb er udviklet på baggrund af de faglige anbefalinger. Formålet med de strukturerede forløb for patienter med Parkinson er:
- at sikre høj kvalitet
- at ensarte behandling
- at give gennemsigtighed
- et beslutningsværktøj til dig som fysioterapeut
- at styrke patientens mestringsevne.
Pilotafprøvning
Udkastet til de strukturerede forløb blev pilotafprøvet i seks uger i ni meget forskellige klinikker fordelt på store, mellemstore og små klinikker, samt klinikker der tilbød hjemmebehandling.
På baggrund af tilbagemeldingerne fra pilotklinikkerne er de strukturerede forløb blevet tilpasset til den form, som de har nu.
Honorar
Honorarstrukturen for de strukturerede forløb er aftalt mellem overenskomstens parter - Kommunernes Landsforening, Danske Regioner og Danske Fysioterapeuter.
På Danske Fysioterapeuters hjemmeside kan du se den aftalte honorarstuktur på følgende link:
Se den aftalte honorarstruktur for patienter med Parkinson
Sundhedsstyrelsens Vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi
Obs. Det er fortsat vigtigt at huske på, at henvisningskriterierne fra Sundhedsstyrelsens Vejledning om adgang til vederlagsfri fysioterapi fortsat er gældende. Det samme gælder for limiteringen med maks. fire individuelle konsultationer i gennemsnit pr. patient, der er henvist med progressiv sygdom uden svært fysisk handicap.
Materiale
Hent de faglige anbefalinger for patienter med Parkinson (pdf)
Her kan du læse det faglige grundlag, som de strukturerede forløb bygger på.
Hent de strukturerede forløb for patienter med Parkinson (pdf)
Her kan du læse om de strukturerede forløb og inddeling af faser for dine patienter med Parkinson.
Hent pixiudgave af de strukturerede forløb for patienter med Parkinson (pdf)
Her kan du læse en kort version af de strukturerede forløb.
Hent flowskema over de fem faser (pdf)
Flowskemaet giver et overblik på en side over de fem faser.
Hent printvenlig patientpjece (pdf)
I denne pjece kan du læse om, hvad strukturerede forløb er inden for den vederlagsfri fysioterapi og almene fysioterapi.
FAQ
Vi har udarbejdet en faq med de mest spurgte spørgsmål ang. strukturerede forløb for patienter i den vederlagsfri ordning, se den på følgende link:
FAQ om strukturerede forløb - vederlagsfri fysioterapi