Der er ikke nogen, der skal sige, hvad man ikke kan
Hvad laver du?
Jeg er medejer af træningscentret, Havnens CrossFit, som jeg og klinikken EmCare startede i oktober 2013, godt og vel fire måneder efter jeg blev uddannet. Cirka halvdelen af min tid går med at drive centret som direktør og som instruktør, træner og behandler. Behandlinger foretager jeg dog som ansat fysioterapeut i EmCare.
Hvorfor ville du være selvstændig, og hvordan turde du i så ung en alder?
Det var der ikke de store overvejelser omkring. Det skal gennemleves, før man ved, om det var det rigtige at gøre eller ej. Jeg har altid været meget bevidst om, at jeg ikke skulle stå arbejdsløs efter uddannelse, så da muligheden for at starte centret kom, var det oplagt for mig at gribe den chance. Jeg har nok også det element i min opdragelse, at der ikke er nogen, der skal sige, hvad man ikke kan. Og så har jeg altid gerne ville have indflydelse og medbestemmelse på mit arbejde. Det at se noget udvikle sig og være med til at påvirke det undervejs er meget værdifuldt for mig. Jeg turde også tage chancen, fordi jeg har sikkerheden i mit arbejde i EfB, Esbjerg Forenede Boldklubber, hvor jeg bruger min tid, når der er kampe og træning. Det passer mig rigtig godt, at min hverdag har flere facetter.
Dit fokus er crossfit. Var det nødvendigt at blive fysioterapeut for at komme til at arbejde med dét?
For mig er crossfit ikke et selvstændigt begreb. For mig er crossfit en overbygning på al den træning, vi laver – når man vil udfordres ud over sin almindelige styrketræning for eksempel. Styrken ved crossfit er, at det kan bruges på de fleste, hvis man vel at mærke tilpasser det og tager udgangspunkt i den enkeltes niveau. Der er blevet investeret mange kurser og uddannelse i mig som personlig træner i fitnesscentre, men der er en grænse for, hvor meget man kan og må hjælpe sine kunder i deres træning. Jeg manglede nogle faglige kompetencer, som jeg kun kunne få på fysioterapeutuddannelsen. Derfor tog jeg det skridt.
Er du ikke bange for, at crossfit er en dille, ligesom andre motionsformer, der er kommet og gået?
Nej. Jeg kan se, hvor meget crossfit giver folk. Og for os er det en sportsgren, ligesom håndbold og fodbold er det for andre. Vi vil forbedre vores præstation hele tiden, så det bliver nærmest en livsstil for folk, og noget de dyrker i rigtig lang tid.
Crossfit har ord for at være skyld i mange skader. Hvad siger du til den kritik?
Crossfit har været rigtig uheldig med sit ry, fordi træningen ikke har været tilpasset den enkelte. Her er vi i højere grad trænere, end vi er instruktører: Vi lærer og viser folk, hvordan de skal gøre, i modsætning til bare at sige, hvilken øvelse der skal udføres, som så kan udføres forkert. Crossfit er så teknisk, og du skal hele tiden være bevidst om din position, spænde op de rigtige steder og i det hele taget kontrollere meget på samme tid. Hos os gør vi meget ud af netop at lære folk at gøre det rigtigt.
Jeg er ret overbevist om, at skaderne forekommer der, hvor der ikke er konsekvent kontrol og rettelser fra instruktørernes side. Og det er klart, at folk lettere får skader, hvis de ser en video på nettet og så selv giver sig i kast med øvelserne uden overhovedet at have fået instruktioner.
Vi starter i det små med at løsne folk op, for rigtig mange har meget stivhed i kroppen, når de begynder her. Stille og roligt bygger vi teknik og styrke på, og vi indlægger også restitutionsdage for at opnå den mest udbytterige træning.
Du blev nomineret i Region Syddanmark til Danske Fysioterapeuters Innovations- og iværksætterpris. Hvad har det betydet for dig?
Jeg ser det som et stort skulderklap, at det, jeg går og laver, bliver bemærket og anerkendt. Og det betyder også meget at blive belønnet for at gå imod strømmen – i forhold til crossfits uheldige ry. Faktisk har det også betydet meget for dem, der går hernede. Det er blevet delt en masse gange på nettet, og det er næsten som om, folk føler en medstolthed over, at vores center er blevet bemærket. Jeg har ikke brugt prisen til noget aktivt endnu, men jeg kunne sagtens finde på at bruge den i min markedsføring.
Hvad ved dit arbejde får dig op om morgenen?
Energien. Den energi, jeg får efter et succesfuldt hold, kan jeg leve på hele dagen. Og det er tilfredsstillende at opleve folk blive stærkere og teknisk dygtigere. Så det er i høj grad energien fra medlemmerne, der gør, det meningsfuldt. Og det kollektive – vi hepper på hinanden og hjælper hinanden gennem træningen. Det, der er fedt ved crossfit som træningsform, er, at folk med forskellige aldre, styrke og sociale lag mødes.
Er der noget i tilværelsen som selvstændig, du er mindre ivrig efter at stå op til?
Alle de mails! Det skal man lære at kontrollere, så man ikke bliver stresset. I perioder er det rigtig hårdt, at alt går igennem en. Så det er i allerhøjeste grad stadig en læringsproces.