Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Man bør tænke sundhed ind i enhver sammenhæng

Dorte Kempf håber at kunne få mere fokus på sundhed og forebyggelse i de politiske beslutninger, hvis hun bliver valgt til byrådet i Kerteminde til november
Foto: Heidi Lundsgaard

Det er egentlig hendes erfaringer som formand for skolebestyrelsen på Kerteminde Skole, der har givet Dorte Kempf appetit på at stille op til kommunalvalget. Målet er at få større indflydelse på de politiske beslutninger i Kerteminde Kommune, hvor hun bor og driver en fysioterapiklinik med sin mand, Bo Kempf.

Dorte Kempf stiller op for den apolitiske ”Borgerlisten”, og hendes baggrund som fysioterapeut gennemsyrer hendes tilgang til lokalpolitik. 

”Vi vil for lidt med sundhed, og betydningen af forebyggelse drukner let, når vi taler budgetter. Her håber jeg på at kunne vinkle beslutningerne lidt. I virkeligheden skal man i enhver sammenhæng tænke sundhed ind, for eksempel når man skal lave en ny vej, men det synes jeg, at man glemmer. Også i forhold til, hvad man kan gøre i forhold til skoler og dagsinstituioner for at fremme sundheden”, siger Dorte Kempf. 

Som en af sine mærkesager vil Dorte Kempf derfor rigtig gerne opnå bedre muligheder for bevægelse og inspirere til flere steder i kommunen, hvor man kan bevæge sig.

”Når det gælder forebyggelsen, bør vi starte med at kigge på børnene og fastholde forebyggelsesindsatsen. Det tror jeg, at mange fysioterapeuter tænker på, for vi ved jo, at det virker og sparer penge på den lange bane. Det bliver en stor udfordring at finde penge til det, for med forebyggelse er det jo sådan, at du ikke kan se resultaterne på budgettet til næste år, og så kan jeg godt forstå, at man bliver fristet til at skære det bort”.

En kæmpe rehabiliteringsopgave

Generelt synes Dorte Kempf, at Kerteminde Kommune kører rigtigt fint på mange områder, men kommunen har stadig nogle sundhedspolitiske udfordringer i kølvandet på strukturreformen, mener hun.

”Der ligger en kæmpe rehabiliterings-opgave, som vi selvfølgelig er bevidste om, fordi man har taget en politisk beslutning om, at kommunerne skal tage opgaven hjem fra regionen. Det kræver eksempelvis fysisk plads. Genoptræningen kører rigtigt fint, men når det gælder den vedligeholdende træning, er kapaciteten er ikke stor nok, Langt flere af vores ældre kunne have glæde af holdtræning”, mener Dorte Kempf.

Også på hele jobområdet ser hun fremover mange udfordringer og løsninger i et fysioterapeutisk perspektiv.

”Når folk er sygemeldte, burde systemet bygges anderledes op, så folk kan hjælpes hurtigere tilbage på arbejde. Her synes jeg godt, at fysioterapeuter kan have en rolle, og at man kan lytte til os, der har sygemeldte i hænderne til dagligt. Generelt venter vi alt for længe med at tage fat på deres sager. Folk vil jo gerne tilbage på arbejde så hurtigt som muligt”, påpeger Dorte Kempf.

Skal stadig udvikle trods krise

I det hele taget er Dorte Kempf præget af, at hun tit har en mening om ting og tænker, "Arj, det kan ikke passe". Når hun har valgt at stille op for en apolitisk borgerliste, betyder det, at hun ikke er bundet af en grundlæggende ideologi eller af en partitop, der udstikker den politiske linje.

I øjeblikket har Borgerlisten i Kerteminde fire medlemmer af byrådet, herunder borgmester Sonja Rasmussen, som er tidligere socialdemokrat og løsgænger. 

”Målet er brede, politiske aftaler og løsninger til gavn for borgerne. Vi skal også blive ved med at udvikle byen. Det diskuterer man meget i vores by, men vi skal ikke gå i stå, selv om vi er en lille kommune, og der er krise. Vi skal blandt andet leve af turisme, så det er eksempelvis vigtigt, at her ser pænt ud og er attraktivt for erhvervslivet at være, slutter Dorte Kempf.