Artikel fra Fysioterapeuten

Hent artiklen som pdf
Tidligere numre

Nyt dansk redskab til screening af kognitive deficit hos patienter med apopleksi

FAGLIG ARTIKEL // Oxford Cognitive Screen er oversat til dansk og kan anvendes af det sundhedsfaglige personale til at screene patienter med apopleksi i den akutte fase under indlæggelse.

Cirka 15.000 danskere bliver hvert år ramt af apopleksi (Sundhedsstyrelsen, 2015). Apopleksi dækker over både blodpropper og blødninger i hjernen og kan give et pludseligt tab af funktion på grund af en forstyrrelse i hjernens blodcirkulation.

Cirka halvdelen af patienterne får langvarige følger, der inkluderer fysiske dysfunktioner som (bl.a. hemiparese,) emotionelle udfordringer (bl.a. depression) og kognitive deficit (1).

Desuden er kognitive deficit ofte en stor belastning for de pårørende og for samfundet. For at kunne yde den rette genoptræning og støtte til patienten, er det helt afgørende, at de kognitive deficit identificeres så tidligt som muligt i forløbet.

Dette kan dog være en stor udfordring, for de kognitive dysfunktioner kan være diskrete og svære at få øje på under indlæggelsen, hvor patienterne ofte tilbringer meget tid i sengene.

Kognitive deficit ses hyppigt efter apopleksi og omfatter bl.a. neglekt, afasi, apraksi, eksekutive dysfunktioner, hukommelsesproblemer, opmærksomhedsforstyrrelser, samt visuelle perceptuelle og visuo-spatiale dysfunktioner. Man ved, at kognitive deficit har mange negative konsekvenser for patientern (2), der får reduceret deres selvstændighed og mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet og får nedsat livskvaliteten (3).

Del eller udskriv siden
3 kommentarer
×Skriv en kommentar
 • Ro Robotham

  Jeg har fået en del henvendelser siden artiklen kom ud. En af de hyppigste ting der bliver spurgt om, er om det kræver en særlig oplæring at anvende OCS. OCS er et kognitivt screeningsredskab, så for at anvende OCS, kræver det at man har en udvidet viden om de kognitive funktioner og hvordan de kognitive funktioner kan påvirkes af en apopleksi. Det kræver også, at man får en grundig oplæring i testens anvendelse og ikke mindst i tolkning af testresultater. Det anbefales således, at man som fysioterapeut bliver oplært af en neuropsykolog i testens anvendelse og at man modtager løbende supervision vedrørende tolkning og anvendelse af testresultater.
  Husk også, at testen er primært udviklet til at blive anvendt i den akutte fase efter en apopleksi. Hvis man anvender testen senere i forløbet er der en høj risiko for, at man overser kognitive deficits ved at anvende OCS. Man kan lave 0 fejl på OCS og alligevel have kognitive deficits, som påvirker ens hverdag.

 • Vibeke Pilmark

  Kære Henriette og andre fysioterapeuter, der læser med.
  Den danske version af OCS er gratis. I en faktaboks i artiklen kan du læse, hvordan du i forbindelse med registreringen, kan anmode om at få en gratis dansk version af screeningsredskabet. Skulle det mod forventning ikke lykkes, kan du sende en mail til vp@fysio.dk, så vi kan hjælpe dig.

  Med venlig hilsen Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter
 • Henriette Lund Kristensen

  Kan det passe, at den danske version koster 250£?
Indsend kommentar