Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

En ny skinne betød bedre livskvalitet

For snart fire år siden blev jeg ramt af en blodprop, med efterfølgende lammelse af hele højre side. Efter et halvt års hård træning kunne jeg genoptage mit arbejde som læge på fuld tid. Men med en irriterende dropfod, som jeg ikke kunne få trænet væk.

Jeg blev udstyret med en dropfodsskinne af metal. Den blev fastgjort til hele underbenet og klikkede, hver gang jeg tog et skridt. Den var ret umulig at have på under et par snævre jeans og mildest talt opsigtsvækkende, når jeg gik i shorts, i svømmehal eller i træningstøj. Jeg kaldte den min ”spanske støvle” (torturredskab, red.), og den passede ikke til mine sneakers. Men værre var det, at den gnavede.

Den gav ikke den rette støtte ved f.eks. bjergvandringer, hvor man går og står på ujævnt terræn, stejle og skrånende stier. Den var ueftergivelig, når jeg skulle bevæge mig rundt i båden, når jeg var ude at ro. Og så gav den mig en rigtig ”handicapfølelse”.

Jeg har hele tiden haft fokus på ikke at tænke på, hvad jeg kunne før blodproppen, men udelukkende på, hvad jeg skulle kunne efter. Jeg ønskede en så fri og aktiv tilværelse som muligt - med mit arbejde, men også at kunne vandre på bjergstier, gå til gymnastik, roning og svømning. Via nettet blev jeg opmærksom på en dropfodsskinne af et let plastmateriale, som er meget stærkt, eftergiveligt og fleksibelt, samtidig med at den støttende virkning bibeholdes.

Skinnen løfter og styrer foden i ankelleddet på en biomekanisk korrekt måde. Jeg har haft skinnen i tre år, og den er let at påsætte, støtter og løfter foden og er meget diskret, så jeg atter kan anvende snævre jeans og sneakers. Sortimentet er udvidet, så jeg også har en decideret bade- og strandskinne.

For mig har skinnen betydet en større livskvalitet, idet gangen i alle situationer er forbedret, uden at jeg skal bekymre mig om, hvorvidt skinnen holder til store belastninger. Jeg føler mig mindre ”handicappet”, fordi skinnen kosmetisk passer med en moderne beklædning og livsførelse.

Dropfoden forbliver nok en del af mig, men den føles ikke så generende, og snart skal skinnen afprøves på en hundeslædetur til Grønland.