Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Ventetiden kan reduceres

PRAKSISARTIKEL // Projektet med fysioterapeuter, der behandler spasticitet, er en succes. Det vurderer Lotte Vinge, der er ledende overlæge på Neurologisk afdeling.
Foto: Hans Ravn.

"Vores projekt med to fysioterapeuter i spasticitetsambulatoriet har været en stor succes. Det har været med til at reducere ventelisten og gjort det muligt for speciallægerne at tage de mere komplicerede patienter,” udtaler Lotte Vinge, der er cheflæge på Neurologisk Afdeling, Aalborg Universitetshospital.

Siden maj 2022 har to fysioterapeuter overtaget neurologernes arbejde med at injicere botox i muskler hos patienter med spasticitet. Der er landsdækkende mangel på neurologer, og det nye initiativ blev sat i værk for at hjælpe på det.

“Vi havde svært ved at holde ventetiden nede. Manglen på neurologer er udbredt i Danmark, men vi er særligt udfordrede her i Nordjylland”, udtaler Malene Gregoire, der er ledende terapeut på Aalborg Universitetshospital.

Flere patienter får behandling

Det er helt afgørende, at patienter med spasticitet kan komme og få behandling, når de har behov for det. Her kan fysioterapeuterne hjælpe.

“Vi kan få 12 patienter ekstra igennem på en dag i ambulatoriet, når begge fysioterapeuter behandler patienter. Det gør jo en kæmpe forskel,” fortæller Malene Gregoire, der er ledende fysioterapeut på Aalborg Universitetshospital.

Inspiration til andre hospitaler

Selvom projektet er nyt af sin art i Danmark, er denne form for opgaveflytning ikke ukendt i resten af verden, og i Aalborg har de søgt inspiration og sparring i udlandet. Fysioterapeuter, der varetager botox-behandling, er et kendt fænomen i England og Sverige. Også i Danmark forventes det at brede sig.

“Rygtet har spredt sig til hospitalerne i Aarhus og Gødstrup, som begge har haft fat i os for at høre mere om den nordjyske model”, fortæller ledende overlæge Lotte Vinge.

Del eller udskriv siden