Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Forskningsformidling med fortællegreb

Christian Lund Straszek vandt Ph.d. Cup 2025 og præsenterede tre hovedpointer fra sin ph.d. om lænderygsmerter blandt unge.
Det blev Christian Lund Straszek, der fik flest stemmer fra salen og dermed kan kalde sig vinder af Ph.d. Cup 2025. Foto: Carsten Bundgaard.

Adjunkt og ph.d. Christian Lund Straszek satte en megafonalarm i gang for at illustrere over for publikum ved Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2025, hvor altoverdøvende lænderygsmerter kan være for et ungt menneske.

Han deltog i Danske Fysioterapeuters Ph.d. Cup 2025, som har til formål at fremme faglig formidling af fysioterapeutisk forskning på en relativt simpel måde.

Årets fem finalister fik hver fem minutter til at underholde om deres ph.d.-studier. De måtte ikke bruge slideshows, men i stedet have remedier som for eksempel megafonen med sig på scenen. Forinden var de blevet trænet i præsentationsteknikker af en journalist og en teaterinstruktør.

Og det blev Christian Lund Straszek, der fik flest stemmer fra salen og dermed kan kalde sig vinder af Ph.d. Cup 2025. Han brugte flere forskellige fortællegreb til at koge sin ph.d. ned til velfortalt faglig formidling – blandt andet ved at gøre sit ph.d.-tema identificerbart med en case.

“Jeg vil præsentere jer for 13-årige Sofia, der oplever smerter i sin lænderyg, når hun dyrker gymnastik og skal sidde længere tid i skolen. Hun er bekymret for, om hun kan holde fast i gymnastikken og sit sociale netværk,” indledte Christian Lund Straszek fra scenen og fremhævede derefter tre hovedpointer fra sit ph.d.-studie.

For det første kan forældrene være en vigtig hjælp, når de unge skal finde rundt i sundhedsvæsenet. For det andet følges smerter og bekymringer ofte ad, og det skal man som fysioterapeut have sig for øje i mødet med de unge. Hans sidste hovedpointe var, at de unge har brug for råd og vejledning på deres præmisser.

De resterende fire finalister i Ph.d. Cup 2025 var Maja Husted Hubeishy, Jonas Ammundsen Ipsen, Amalie Wiben og Stian Langgård Jørgensen. Med prisen fulgte også 5.000 kroner.