
Kvinder kan træne hårdere, end de tror

Hvad var baggrunden for jeres bachelor?
Styrketræning spiller en central rolle i fysioterapeutisk praksis. Men for at opnå en sundhedsmæssig eller rehabiliterende fordel, kræver det den rette intensitet i træningen. Forskning viser, at kvinder generelt har en tendens til at undervurdere, hvor meget de kan. Derfor ville vi undersøge evnen til at vurdere egen træningsintensitet hos kvinder, der ikke er vant til at styrketræne. Vi brugte metoden Repetitions in Reserve (RIR), som viser, hvor mange flere gentagelser af en øvelse, kvinden selv mener, hun kan tage. Metoden er altså baseret på en subjektiv opfattelse af, hvor hårdt kvinden træner, fremfor den mere almindeligt brugte %RM (Repetition maksimum), hvor man for eksempel siger, at kvinden skal tage ti gentagelser og så stoppe, uanset om hun måske godt kunne have fortsat.
Om projektet
Bachelorprojektet er skrevet af fire studerende fra University College Nordjylland, Claudia Kempel Svendsen, Mathilde Bach Jensen Daniel Dalgaard Andersen og Nicklas Nyholm, som også står bag vinderartiklen ‘RIR som redskab til vurdering af træningsintensitet hos yngre kvinder’.
Hvordan greb I det an?
Vi rekrutterede 16 kvinder i alderen 18 til 30 år på uddannelsesinstitutioner og gennem sociale medier og bad dem komme til to testdage i træningsrummet på vores uddannelse. Ingen af dem var vant til at styrketræne, så vi startede med at introducere dem til øvelserne. Derefter gennemførte de to sæt af øvelserne bænkpres og benpres. I hvert sæt bad vi dem sige til, når de mente, at de maksimalt kunne klare fem gentagelser mere, og igen når de havde to gentagelser tilbage i ‘tanken’. Samtidig noterede vi, hvor mange gentagelser de rent faktisk udførte, og opmuntrede dem til at fortsætte helt til udmattelse.
Hvad viste jeres undersøgelse?
I langt de fleste tilfælde kunne kvinderne mere, end de selv troede. Når de sagde til os, at ‘nu kan jeg kun tage fem mere’ eller ‘nu kan jeg højst tage to mere’, så fortsatte de fleste alligevel. Nogle tog ti ekstra, andre udførte én gentagelse mere. I løbet af de to testdage blev kvinderne mere præcise i vurderingen af sig selv, og det tyder på en læringseffekt, som vi også har set dokumenteret i tidligere studier. Vores analyse af resultaterne viste, at kvinderne havde en gennemsnitlig afvigelse på -1,6 gentagelser. De troede altså ikke, at de kunne træne så hårdt, som de faktisk endte med at gøre.
De fire glade vindere på Danske Fysioterapeuters Fagkongres 2025.
Foto: Carsten Bundgaard.
Hvad kan andre fysioterapeuter bruge jeres resultater til?
Fysioterapeuter bør være opmærksomme på, at kvinder kan have en tendens til at undervurdere deres egne evner. En kombination af RIR og klinisk vurdering kan være med til at sikre en mere præcis træningsbelastning og dermed optimere udbyttet af træningen. Mentalt kan RIR give kvinderne en succesoplevelse, fordi de ofte finder ud af, at de kan mere, end de har regnet med, og det kan styrke motivationen for at fortsætte træningen. Alt i alt vurderer vi, at RIR kan være et redskab til en mere effektiv træning og dermed måske medvirke til et hurtigere rehabiliteringsforløb til gavn for både den enkelte og samfundet.
Hvad bør der forskes yderligere i?
Da flertallet af dem, der går til fysioterapi er ældre, kunne det være interessant med et kvantitativt studie af metoden på ældre borgere. Det vil også være relevant med et kvalitativt studie af fysioterapeuters og borgeres blik på RIR som et redskab til at sikre intensitet i styrketræning. Altså, hvordan oplevelsen og implementeringen er i praksis.
Om Bachelorprisen
Danske Fysioterapeuter hædrer hvert år en artikel, der er skrevet på baggrund af et bachelorprojekt. Med prisen følger 25.000 kr.
Du skal logge ind for at se kommentarer og selv kommentere
Log ind
Er du endnu ikke medlem? Bliv medlem i dag og få fuld adgang til fysio.dk, og gør brug af vores mange medlemsfordele.