Artikel fra Fysioterapeuten

Tidligere numre

Afslutning eller ansporing

DILEMMA // Hvordan skal man som fysioterapeut gøre, når ens patient ikke laver øvelser som aftalt?
Tegning: Gitte Skov

Oskar Oskarsen arbejder på en privat klinik, hvor han blandt andet ser Niels Nielsen en halv time hver uge. Ved første møde foretager Oskar en grundig udredning, hvorefter patient og fysioterapeut aftaler mål og behandlingsplan. 

Behandlingen består af øvelser, som Niels Nielsen skal udføre på egen hånd imellem det ugentlige besøg. Efter tre sessioner kan Oskar imidlertid konstatere, at hans patient ikke laver øvelserne som aftalt.

Han gennemgår dem derfor endnu en gang, grundigt, sammen med Niels Nielsen, samtidig med at han understreger vigtigheden af, at han træner derhjemme. Ved 4. session må Oskar dog for alvor se i øjnene, at hans patient ikke laver sin hjemmetræning.

Dermed er der ingen fremskridt i behandlingen. Hvad skal Oskar gøre?

 • Skal han fortsætte sessionerne med patienten i håbet om, at han en dag går i gang på egen hånd?
 • Skal han foreslå en afslutning af behandlingen, så patienten kan spare pengene?
 • Eller kan han gøre noget helt tredje?

Hvad synes du? 

 

Del eller udskriv artiklen
5 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Jens Gramstrup Olesen

  Med den svenske psykolog per revstedts bog om motivationsarbejde i hånden kan man faktiske sige, at Niels ved sin afvisning af at lave hjemmeøvelser beder om en anden og mere relevant form for hjælp for ham. Det er en invitation til et andet slags samarbejde, som han måske ikke kan verbalisere. Ifølge Per Revstedt kommer alle patientet som en person der ønsker hjælp - og som en person der ikke ønsker hjælp. Vi skal møde begge disse personer og helst introducere dem til hinanden for at kunne hjælpe og få et reelt samarbejde op at stå.
 • Maria Hyldgaard

  Oskar har efter min mening fejlet i sin anamnese, da han tilsyneladende ikke har fundet sin patients motivation for at nå målet og gennemføre behandlingsplanen.
  Hvor mange gange har man som fysioterapeut ikke hørt, at der ikke er blevet lavet øvelser som "aftalt" (skulle måske hellere kaldes "påbudt") fordi patienten/borgeren havde ikke tid!

  Find frem til om Niels Nielsen er hen-imod-motiveret (fokus på målet) eller om han er væk-imod-motiveret (væk fra f.eks. smerte).
  Hvad er det der gør, at Niels Nielsen ikke finder det ligeså vigtigt som Oskar, at øvelserne bliver lavet? Hvad vil Niels Nielsen helst?
  Stil det skarpt op for ham: vil du have smerter det næste år/5 år/10 år... eller vil du lave øvelserne hjemme og være smertefri om 3-6 mdr? (forudsætter Niels er væk-fra-motiveret). Er han hen-imod-motiveret, så find guleroden der får ham i mål. Og spørg så som kontrol: hvor motiveret er du på en skala fra 0-10? Alt under 7 er spild af begges tid og ressourcer.
 • Jeanet Walus Poulsen

  Måske skal terapeuten følge Niels tættere i starten så han får en følelse af at træning, giver mening, øger velværet og rehabiliteringen. Derved vil Niels mærke en gevinst ved at træne og blive motiveret for at fortsætte på egen hånd bagefter.

  Ellers skal hjemmetræningen indkoorporeres i de daglige rutiner, ex. når der børstes tænder laves xx øvelse, når du vasker hænder laves xx øvelser osv.

  Visuelle billeder og tekster med nedskrevet målsætninger, er også en god motivationsfaktor, når hverdagen sætter ind.
 • Jens Gramstrup Olesen

  Jeg hørte engang at omkring kun halvfjerds procent af patienterne laver deres hjemmeøvelser. Hvorvidt det tal er evidensbaseret eller ej ved jeg ikke - men det er åbenbart et faktum at rigtig mange ikke laver hjemmeøvelser.

  Istedet for at stigmatisere og gøre det til patientens problem skulle vi måske kigge indad.
  Hvem er så uprofessional eller dum at give hjemmeøvelser til patienter de ikke har tid, lyst, overskud eller evner at udføre? Er det at møde patienten, hvor patienten er? Nej.

  Ikke udførte hjemmeøvelser er dårlig fysioterapeut compliance med patienten er det jeg plejer at fortælle mine studerende ikke dårlig patient compliance. Desuden findes der mange patientkategorier som af forskellige kognitive og sygdomsmæssige følgevirkninger skal holdes mere i hånden end travle hjemmeøvelse tekno-fix orientered fysioterapeuter ofte har tid og måske lyst til. God weekend.
 • Claus Nedergaard Pedersen

  Jeg mener, at Oskar skal lægge problemstillingen åbent frem for patienten, så han selv kan afgøre om han i øjeblikket selv har de fornødne ressourcer til at tage ansvar for egen situation. Jeg tror det vil være en god ide, at forklare patienten, at både fysioterapeuten og ham selv har ansvar for en bedring i bevægeapparatet. I det tilfælde han ikke selv deltager og tager ansvar, vil resultaterne dermed udeblive. Og så er det vel unødvendigt at fortsætte.
Indsend kommentar