Artikel fra Fysioterapeuten

Helt artiklen som pdf
Tidligere numre

Børnene lærer at mestre skoliosen

To fysioterapeuter fra Nørrebro Fysioterapi har introduceret den såkaldte Schroth-tilgang til behandling af skoliose. Metoden bygger på aktiv behandling med øvelser, arbejdsstillinger, holdningskorrektion og korsetter, der bæres hele døgnet rundt. Behandlingen viser gode resultater og har ført til henvendelser fra patienter i hele landet.
Del eller udskriv artiklen
3 kommentarer til artiklen
×Skriv en kommentar
 • Vibeke Pilmark

  Kære Regina Holtappels
  Du skal have tak for at dele din viden om dit arbejde med skoliose. Da vi tilrettelagde temaet, var vi ikke opmærksomme på, at du også var inden for feltet og er glad for, at du gør opmærksom på det her. Jeg håber, at du og andre fysioterapeuter med interesse for området videndeler og arbejder for, at fysioterapi bliver tilbudt til de børn og voksne, der kan få gavn af det. Meget tyder på, at der er brug for det.

  Med venlig hilsen Vibeke Pilmark, faglig redaktør, Danske Fysioterapeuter
 • Regina Holtappels

  En kommentar til tema fakta om Schroth-metoden

  Det er ikke helt rigtig, at Nørrebrofys har startet først op med Schroth behandlinger i Danmark. Jeg er kommet 2010 til Danmark, har mere som 24 års erfaring i skoliosebehandling og har startet med skoliosebehandlingen efter Schroth metode 2011 i Værløse fysioterapi og nu som selvstændig i Lyngby.
  Den eneste forskel er, at Lisa og Pernille har gjordt deres Schroth certifikation hos Dr. Weiss og jeg har gjordt mit Schroth certifikation i Bad Sobernheim, Skolioseklinikken i Tyskland hvor Katharina Schroth og sener hendes datter har startet op med Schroth uddannelsen til fysioterapeuter.
  Men til alle de skoliose unge og ældre skoliose pt. er det super, at de har nu mere mulighederne at træner på deres specielle behov efter Schroth metoden.

  Hvad jeg savner her i Danmark er, at man hører ikke fra skoliose behandlingen for de helt små børn. Det er også meget vigtig, at man starter behandling så tidlig som mulig, som jeg tilbyder med Vojta metode og Bobath koncept. De helt små kan ikke bliver behandlet efter Schroth metode, fordi Schroth metoden er ca. fra skolestart (ca. 6 år) mulig.

  Med venlig hilsen fysioterapeut Regina Holtappels, Physiokids.dk
 • vibekepilmark

  På vegne af fysioterapeut Winnie Hessing

  En kommentar til tema om skoliose i Fysioterapeuten nr. 5 2017
  Det er med stor glæde, jeg ser skoliose som tema i fagbladet. De unge mennesker har brug for faglige råd og vejledning midt i deres vækstperiode 12-16 år. Og mennesker med ubehandlede skolioser kan ligeledes hjælpes. De sidste dog som regel kun i praksissektoren. Det, der berører mig mest, er de unge kvinder med AIS, adolescent idiopatisk scoliose. Hvordan starter sygdommen? Det er der ingen, som ved endnu. Men det, der sker er, at en eller flere ryghvirvler drejer sig om deres egen akse og trækker ribbenene med sig. Det bliver til puklen eller den manglende midjevinkel. Nogle af de unge teenagere er meget fleksible i alle led, det kan siges, at de er hypermobile. Disse teenagere er lette at hjælpe, for de kan alle lære at styre skoliosen med deres muskler, men de kan ikke påvirke rotationen i columna. Teenagere med stive led kan ikke påvirke skoliosen med øvelser. Og hvilken af de to grupper pigerne tilhører, må fysioterapeuten vurdere. Nogle skolioser stopper med at vokse, når Cobbs vinkel er mellem 20-40 grader, men hvilke der stopper, og hvilke der vokser videre, er ikke en viden, vi har. Derfor er samarbejdet mellem de to sektorer meget vigtig, og det er godt, at det tværfaglige team er med i "Fysioterapeuten", så ingen kommer for sent til den rette behandling. AIS-skoliosen er en vækstsygdom i puberteten, som navnet siger. Lige så er mb. Scheuermann, som jeg ønsker kommer med i "Fysioterapeuten" som fagligt tema. Mb Scheuermann kan behandles i praksissektoren. Og det er altid godt at bevæge sig, mens man vokser. Så det er et fint initiativ i praksissektoren at give et tilbud til teenagere. Og det er sjovere at træne i en gruppe, hvor alle har en rygdiagnose.

  Med venlig hilsen fysioterapeut Winnie Hessing

Indsend kommentar