Klinisk retningslinje for aerob træning og muskelstyrke til patienter med reumatoid artrit

Center for Kliniske Retningslinjer har fundet evidens for positiv effekt af aerob træning og styrketræning til patienter med reumatoid artrit. Retningslinjen er udarbejdet i 2016.

Kliniske retningslinjer for træning af aerob kapacitet og muskelstyrke til patienter med reumatoid artrit (2016)

Læs mere om retningslinjen hos Center for Kliniske Retningslinjer

Center for Kliniske Retningslinjer anbefaler bl.a. i retningslinjen at:

  • Kortvarig land- og vandbaseret højintensitetstræning af aerob kapacitet bør overvejes i træningen af patienter med reumatoid artrit.
  • Kortvarig landbaseret højintensitetstræning af aerob kapacitet og muskelstyrke bør overvejes i træningen af patienter med reumatoid artrit.
  • Længerevarende landbaseret højintensitetstræning af aerob kapacitet og muskelstyrke bør overvejes i træningen af patienter med reumatoid artrit.
  • Længerevarende landbaseret højintensitetstræning af muskelstyrke bør overvejes i træningen af patienter med reumatoid artrit.

I træningen af patienter med reumatoid artrit skal der tages hensyn til behandlingen af sygdommen samt sygdommens aktive perioder, og hos patienter med påvirkning af øvre nakkeled skal et særligt sikkerhedshensyn tages.

Afhængig af tilrettelæggelsen af træningen er der fundet lav til moderat evidens for sikkerhed og lav til stærk evidens for positiv effekt af højintensitetstræning af patienter med reumatoid artrit.

I forfattergrupper til retningslinjen har flere fysioterapeuter været medvirkende. Birgit Larsen og Uffe Læssøe, som begge er ph.d.'er samt Marianne Kongsgaard Jensen, der har fungeret som faglig konsulent ifm. udarbejdelsen af retningslinjen.