De Studerendes Pris 2013

Årets vindere af De Studerendes Pris blev Mikkel Tai Bisgaard og Klaus Bredsgaard, der i forbindelse med deres bachelorprojekt har undersøgt, om man kan vurdere funktionel alignement i knæ og hofte i Drop Jump testen med app’en Ubersense.

Vinderne af De Studerendes Pris 2013: Klaus Bredsgaard og Mikkel Tai Bisgaard. Mikkel er med på Skype fra Australien. Foto: Søren Holm, Chili foto & arkiv.

Både Klaus Bredsgaard og Mikkel Tai Bisgaard interesserer sig for idræt, præstationsfremmende tiltag og forebyggelse og behandling af idrætsskader. Interessen for idræt blev også omdrejningspunkt for deres bachelorprojekt, hvor de valgte at rette fokus mod unge kvindelige håndboldspilleres risiko for ACL-skader.

ACL-skader hos unge kvindelige håndboldspillere

Før puberteten er der ingen forskel på risikoen for ACL-skader hos drenge og piger, men efter puberteten er der langt flere piger, der risikerer at få en korsbåndsskade. Det er også i puberteten, hvor man kan se, at pigerne har sværere ved den neuromuskulære kontrol end drengene. Klaus Bredsgaard og Mikkel Bisgaard valgte at inkludere 40 piger i 13-14-årsalderen, der spiller håndbold i to lokale klubber i Aarhus.

Gratis app kan gøre testningen lettere

Klaus Bredsgaard og Mikkel Tai Bisgaard faldt over Drop-Jump-testen, som er en enkel test til at vurdere styringen af knæ og hofte i et opspring. Testen er undersøgt i flere studier, hvor man har benyttet kraftplatform, bevægelsessensorer og avanceret 3-D-videoudstyr. De to fysioterapeuter tænkte dog at testen skulle gøres lettere, hvis den skal kunne bruges i idrætsklubberne. De fandt frem til en gratis app, Ubersense, med flere funktioner, der gør screeningsprocessen lettere og kan benyttes til den efterfølgende forebyggende træning.

Uddeling af pris

Prisen på 25.000 kroner, der hvert år tildeles en eller flere fysioterapeuter for en artikel skrevet på baggrund af deres bachelorprojekt, overrækkes i forbindelse med et internt arrangement den 13. juni på Fysioterapeutuddannelsen i Aarhus, VIA University College, hvor de to fysioterapeuter gennemførte uddannelsen.

 

Del eller udskriv siden